Pénzügy

Elkallódnak a dél-afrikai fiatalok

Csaknem hárommillió fiatal dél-afrikai, a 18 és 24 év közöttiek negyven százaléka munka nélkül él, és semmilyen oktatásban vagy képzésben nem részesül. A helyzetet súlyosbítja, hogy a nehéz munkakörülmények miatt egyre több tanár hagyja ott állását - állapította meg egy szerdán közzétett jelentésben a dél-afrikai kormány.

Blade Nzimande felsőoktatási miniszter szerint a 2,8 millió nem foglalkoztatott fiatal “az emberi képességek nagy pazarlása, s a társadalmi és gazdasági fejlődés elmulasztott lehetősége”. A jelentős oktatási költségvetés ellenére a gimnáziumban tanulók mindössze 18 százaléka távozik az iskolából az egyetemi továbbtanulás lehetőségével, és az érettségit szerzők száma tavaly 62,7 százalékra esett a 2004-es 70 százalékról – írja az MTI/AFP.

Bár az apartheid politika 15 éve véget ért, a nehezen hozzáférhető oktatási rendszer és az oktatás rossz minősége miatt sok fiatal marad diploma nélkül. Az egyetemeknek a színvonal csökkentése nélkül lehetőséget kellene adniuk az arra rátermett tanulóknak a továbbtanulásra – tette hozzá parlamenti felszólalásában a miniszter.

A szegénység, kábítószerek, éhezés, erőszak és a serdülőkori terhességek megnehezítik a tanítók munkáját is: minden évben körülbelül 12 ezer tanár hagyja ott állását, tovább növelve a képzett tanárok terén mutatkozó hiányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik