Pénzügy

Munkát adnak a békési frissdiplomásoknak

Havonta 120 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak azok a pályakezdő, elsősorban egyetemi diplomával rendelkező munkanélküliek, akik Békés megye önkormányzatainál kívánnak elhelyezkedni - közölte a Békés megyei közgyűlés és területfejlesztési tanács elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Békéscsabán.

Domokos László elmondta: a tanács 50 millió forintot különített el annak érdekében, hogy ösztönözze a végzős fiatalokat az elhelyezkedésre és a munkatapasztalat megszerzésére Békésben, mert az Út a munkához kormányprogram nem szól a egyetemet végzettek foglalkoztatásáról. A közgyűlési elnök tudomása szerint májusban a megyében megközelítőleg
800 diplomás álláskeresőt tartottak nyilván, akiknek mintegy egyhatoda
egyetemi végzettséggel rendelkezik.

Azok a diplomások számíthatnak egy éven keresztül erre az összegre, akik a megye 76 önkormányzatánál, azok intézményeinél, vállalkozásainál, illetve alapítványainál kívánnak elhelyezkedni.

A települési önkormányzatok kiegészíthetik az ösztöndíjat további összeggel, esetleg szolgálati lakással vagy egyéb kedvezményekkel. Domokos László azt is hangsúlyozta, hogy az ösztöndíj odaítélése nem jár foglalkoztatási kötelezettséggel, miután letelt az egy év, de bízik abban, hogy mind a munkaadók, mind a munkavállalók megtalálják számításaikat. Így a kellő gyakorlatot szerzett diplomást immár ösztöndíj nélkül is foglalkoztatni fogják.

Nagy Ágnes, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója a sajtótájékoztatón egyedülállónak nevezte a területfejlesztési tanács döntését. Mint mondta, számtalan munkáltató azért nem kíván frissdiplomást foglalkoztatni, mert nekik nincs kellő munkatapasztalatuk és gyakorlati ismeretük. A tanács támogatásával azonban ezt a rutint megszerezhetik, s így később szívesebben alkalmazzák őket.

Domokos László számításai szerint várhatóan 38-40 diplomás talál munkát ebben a formában. Az ösztöndíjra a pályázat kiírását követően augusztus 15-ig lehet jelentkezni, s a döntés után, az ősszel már munkába is lehet állni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik