Pénzügy

A fiatalok fele elhagyná az országot

Egyre több fiatal szeretne hosszabb-rövidebb ideig más országban tanulni vagy dolgozni, az egyetemisták és a főiskolások csaknem fele próbálná ki szívesen a külföldi tanulmányokat.

A válaszadók mintegy 32 százaléka volt elégedetlen a magyarországi helyzettel, és hasonló számban választanák a hosszabb kint tartózkodás céljából a külföldi oktatást – állapítja meg az ötödik alakommal elkészült Fanta Trendriport elnevezésű jelentésben Ságvári Bence szociológus.

450 fiatalt kérdeztek meg a 18 és 25 év közötti korosztályból, illetve olyan 16-29 évesekkel beszélgettek, akik már több mint két hónapot külföldön töltöttek diákként vagy munkavállalóként. A riport azonban nem tartalmazza a hátrányosabb helyzetűek véleményét – írta a felmérés eredményeiről a Piac és Profit.

Elmenekülnének a hazai helyzet elől

A megkérdezettek 6 százaléka már tanult külföldön, a hallgatók csaknem fele pedig szívesen tanulna más országban, kétharmaduk a hosszabb távú külföldi munkavállalást is elképzelhetőnek tartja. A válaszadók 32 százaléka nyilatkozott elégedetlenül a hazai helyzetről, és hasonló arányban szerepeltek azok, akik egy hosszabb távú, illetve végleges kiköltözés megalapozásaként választják a külföldi tanulmányokat.

A külföldi tanulás legfontosabb okai a válaszadók háromnegyede szerint az új ismeretek, tapasztalatok megszerzése, 64 százalék pedig a fogadó ország nyelvének minél magasabb szintű elsajátítása miatt menne ki, de az esetek többségében a magasabb fizetésről és a jobb munkakörülményekről van szó a kinti munkavállalás tekintetében.

A megkérdezettek 85 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy “manapság Magyarországon egyre kilátástalanabb a fiatalok helyzete, ezért egyre többen mennek külföldre.” A válaszolók a külföldi munkahelyek előnyei között kiemelték a jobb szervezettséget és precizitást, illetve többen úgy érezték, hogy demokratikusabbak voltak a vezetők és beosztottak közti viszonyok.

Az egyharmaduk biztosan maradna

A fiatalok harmada azonban nem tartja elképzelhetőnek, hogy külföldre menjen dolgozni. A külföldi munkavállalást nem tervező fiatalok közel 60 százaléka nem tudná itt hagyni a családját, míg mintegy 40 százalékuk a barátaitól sem szakadna el szívesen.

A magukat “immobilnak” tartó fiatalok közel fele a nyelvtudás hiányát, a megfelelő szakképzés, szakismeretek hiányát a válaszadók 19 százaléka jelölte meg maradási indokként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik