Pénzügy

Bírósághoz fordul a kirúgott szakszervezeti elnök

Sem a szakszervezethez, sem pedig a dolgozó munkavégzéséhez nincs köze annak, hogy június 11-én rendkívüli felmondással eltávolították az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezetének elnökét, Kiss Lászlót - közölte a Magyar Suzuki Zrt. (MSC) kedden. A kirúgott minőségellenőr korábban a beépített selejtes alkatrészekre hívta fel a figyelmet.

Az MTI korábbi beszámolója szerint az elnök elbocsátásáig, 14 éven át minőségellenőrként dolgozott a Suzukiban, majd az elmúlt hetekben a gyárban felhívást osztott ki, amelyben jobb minőségű autók készítésére szólított fel. Az iratban kijelentette, nincs szükség arra, hogy „a márka hírnevét selejtes alkatrészek beépítésével, lépten-nyomon elengedő ponthegesztésekkel azonosítsák”.

A távirati iroda megkeresésére a vállalat közölte: „az MSC valóban felmondott egy munkavállalójának a megnevezett dátumon, azonban a dolgozó személyiségi jogai védelmének érdekében nem áll módunkban további tényeket közölni az elbocsátott személyről, sem pedig az elbocsátás körülményeiről”. Ruska Viktória kommunikációs vezető az MTI kérdésére a hivatalos közleményhez nem kívánt bővebb tájékoztatást fűzni.

A Kiss László nevével jegyzett kétoldalas dokumentum szerint: “a japán vezetésnek kellene észrevennie, hogy az elmúlt 17 évben csúnyán megvezették őket, és végig hazudtak nekik. Ha a japánok leülnek tárgyalni a szakszervezettel, és a szemüknek hisznek a beépített, jellegzetes, selejtes alkatrészek láttán, rájönnek arra, kik a pro és kik a kontra emberek”.

A távirati iroda értesülése szerint az irat kiosztása után Kiss Lászlót többször felhívták a személyzeti osztályra, és állításainak visszavonására, valamint bocsánatkérésre szólították fel.

A felmondás hírét korábban a szakszervezet elnöke közölte az MTI-vel, annak indoklásáról azonban nem kívánt nyilatkozni. Annyit elmondott: meglepetésként érték a történtek, valószínűleg munkaügyi bírósághoz fordul a LIGA szakszervezet jogászainak segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik