Pénzügy

Még mindig sok elbocsátást terveznek

A magyar munkáltatók nagy része – mint Európában szinte mindenhol – nem vesz fel új embereket, inkább leépítésekben gondolkodik – derült ki egy friss kutatásból. Jó hír azonban, hogy még náluk is többen vannak azok, akik nem terveznek semmilyen változtatást az elkövetkezendő három hónapban: befagyasztották a létszámot, de nem is válnak meg a dolgozóiktól.

Az idén hazánk is csatlakozott a Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzés felméréshez. A negyedévente elvégzett globális kutatásban 34 ország hetvenezernél is több vállalkozásának tesznek fel egyetlen kérdést – immár 45 éve mindig ugyanazt az egyet. Arra kíváncsiak, hogy az adott cég hogyan tervezi az alkalmazottak létszámát: vesz-e fel embereket, elbocsát vagy épp semmilyen változás nem várható.

Segélyre várva (Fotó: MTI)

Segélyre várva (Fotó: MTI)

„Ez a kutatás a munkaerő mozgásának az irányát, nem pedig a létszámát mutatja meg. Ugyanis ha egy országban egyszerre sok kis cég tervez egy-két fős munkaerő-felvételt, ám néhány multi több száz embertől megválik, a mutató végeredménye pozitív lesz, hiába emelkedik a munkanélküliek mennyisége. Az előrejelzés ennek ellenére nagyon hasznos, hiszen a segítségével a sok évtizedes adatok összehasonlíthatók, és megismerhetők a foglalkoztatási trendek” – mondta Kiss Judit, a magyarországi iroda ügyvezető igazgatója.

Negatív a várakozás

Országszerte több mint 770 munkáltató megkérdezésével zajlott le az első magyarországi felmérés, amelyben a harmadik negyedévben várható munkaerő-piaci kilátásokat térképezik fel. Az európai többséghez hasonlóan a magyar munkáltatók is negatív változást várnak a dolgozók létszámában a következő három hónapban, így az ország „Manpower munkaerő-piaci mutatója” -4 százalék. A megkérdezett munkáltatók egytizede növelné a létszámot, 14 százalék csökkenést vár – a két érték különbsége adja a negatív eredményt. A válaszadók háromnegyede viszont nem tervez személyi változtatásokat. Ennek az lehet az oka, hogy számítanak a piaci körülmények változására, és ezért inkább a kivárnak.

Az iparági összehasonlításban a köz-, szociális és egyéb közösségi szolgáltatások területén a legbizakodóbbak a munkaadók, a mutató itt +8 százalékos lett. Kiss Judit szerint ennek a rengeteg közmunka beindulása az oka. A gyáriparban ezzel szemben -10 százalékos, ami megfelel az Európa-szerte tapasztalható folyamatoknak.

A budapesti munkáltatók mutatója 0, ez azonban csak annyit jelent, hogy foglalkoztatottság stagnálni fog. Regionális szinten a legnagyobb visszaesés az észak-alföldi térségben várható, az itteni -9 százalék nem sok jót ígér az álláskeresőknek. Kiss Judit szerint például arra is jól használható a mutatószám, hogy tanácsot adhassanak a munkanélkülieknek: az ország mely területén próbálkozzanak a szakmájukban elhelyezkedni.

A csehek bizakodnak

Az EMEA térségben (Európa, Közel-Kelet, Afrika) egyedül a norvég, lengyel, svájci, dél-afrikai és cseh munkaadók jeleztek pozitív – bár így is szerény – eredményeket. Az előző negyedévhez hasonlóan azokban az országokban, ahol több év adatait is össze lehet hasonlítani, mindenhol romlottak a kilátások. Norvégiában és Lengyelországban a legjobbak, Írországban és Spanyolországban pedig a legrosszabbak a munkához jutás esélyei a következő negyedévben.

A következő előrejelzés 2009. szeptember 8-án jelenik meg. A felmérések teljes anyagát az érdeklődők a Manpowernél kaphatják meg ingyenesen, illetve az interneten keresztül is igényelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik