Pénzügy

A diákok a könnyebb utat választják

Amikor dönteni kell az érettségi szintjérõl, megváltozik a diákok álláspontja, és a könnyebb megmérettetést választják. A legtöbben pedig azt gondolják, emelt szint nélkül nem juthatnak be a kiszemelt egyetemre. A gyakorlatban így lett az összesen 494 773 vizsgából csupán 24 997 az emelt szintű érettségik száma.

A Felvételi Információs Szolgálat országos kutatásában a középiskolások 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte elengedhetetlen legalább egy tárgyból az emelt szintű érettségi megléte, hogy bekerüljenek az elitegyetemek népszerű szakjaira. A többletpontok megszerzése és a választott felsőoktatási intézménybe való bejutás és bennmaradás motiválja leginkább a diákokat, hogy emelt szintű vizsgát tegyenek.

A legnagyobb arányban azok a középiskolások, akik orvosként vagy bölcsészként szeretnének elhelyezkedni, tervezik a nehezebb vizsga letételét.

Továbbra is töretlen azoknak a képzési területeknek a népszerűsége, amelyekre az elmúlt években a legnagyobb volt a túljelentkezés. A megkérdezett diákok ötöde még mindig a gazdasági pályán képzeli el a jövőjét, ezt követik a bölcsészettudományi, valamint az orvosi és egészségtudományi területek. A túljelentkezési arányok így várhatóan 2010-ben sem fognak változni, ezt mutatja a tizenegyedikes és tizenkettedikes diákok körében végzett felmérés.

A kutatásban 264 középiskola 3086 diákja vett részt, akik 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben tesznek érettségi vizsgát, és biztosan szeretnének továbbtanulni valamely feslőoktatási intzéményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik