Pénzügy

A kis cégek alig ismerik a szakképzési hozzájárulást

A közepes vállalkozások 95, a nagyvállalkozások 83 százaléka úgy véli, hogy optimálisan használja ki a szakképzési hozzájárulásban rejlő lehetőségeket. A kicsiknek azonban közel fele csak hírből ismeri – derül ki egy friss felmérésből.

A LifeLong Learning Magyarország Alapítvány februárban indított kutatásának az a célja, hogy a résztvevőkkel vitassák meg, miként lehet eszközként felhasználni a szakképzési hozzájárulást.

Szalai Piroska, az alapítvány szakmai igazgatója elmondta: a szervezetek mérete összefügg azzal, hogy mennyire ismerik a szakképzési hozzájárulás felhasználásának lehetőségeit. A mikrovállalkozások negyede nem, 42 százaléka pedig csak felszínesen tud ezekről. A közép- és nagyvállalkozások már sokkal nagyobb – 73, valamint 81 százalékos – arányban és részletesebben ismerik.

Az első összesített eredményekből az is kiderül, hogy a hozzájárulás felhasználhatóságát a közepes vállalkozások érzik a legoptimálisabbnak: 95 százalékuk gondolja úgy, hogy a lehető legjobban kihasználják. A kisvállalkozásoknak azonban már csupán 31 százaléka vélekedett hasonlóképpen, a tíznél kevesebb embert foglalkoztató cégeknek pedig csak 13 százaléka.

Sok vállalkozás főként az adminisztráció bonyolultsága miatt nem tudja „lehívni” az összeget, illetve sokszor kevés a pénz. A kicsi szervezetek 88 százalékánál nem, vagy alig fedezi a szakképzési hozzájárulás a képzési költségeket. A kis- és nagyvállalkozásoknál majdnem azonos a helyzet: a válaszadók szerint ez csak az oktatás egy részére elég. A cégek csaknem fele – 45 százaléka – a saját munkavállalóinak oktatására fordítja a pénzt, negyedük befizeti a Szakképzési Alapba, 20 százalékuk fejlesztési támogatást nyújt, alig egy tizedük pedig gyakorlati képzést biztosít belőle.

A munkáltatóknak és a nem átalányadózó egyéni vállalkozóknak éves bruttó bérköltségük 1,5 százalékát szakképzési hozzájárulásként be kell fizetniük a Szakképzési Alapba. A befizetett összeg 60, illetve 33 százaléka erejéig a szakképzési hozzájárulásra kötelezett vállalat gondoskodhat munkavállalói oktatásáról vagy támogathat egy, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet által kijelölt intézményt, de gyakorlati képzést is biztosíthat. A cég ezen kívül a teljes összeget is befizetheti az alapba.

A kutatás június elején zárul, addig még kitölthető az alapítvány honlapján a kérdőív.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik