Pénzügy

Bajban vannak a diplomások

Néhány hónappal korábban még inkább a képzetlenektől és a betanított munkát végzőktől váltak meg a vállalatok. Ez a trend márciusban megváltozott: egyre több szakképzett dolgozó veszíti el az állását. Akkor az állástalan diplomások száma még nem nőtt, áprilisban viszont már ezerrel több felsőfokú végzettségű ember keresett állást, mint egy évvel korábban. Külföldön pedig az elbocsátási hullám elérte már a felsőfokú végzettségűeket is.

A pályakezdő álláskeresők száma ez év eleje óta rohamosan emelkedett, ám mostanra megállt. Ennek szezonális okai vannak: a fiatalok az iskolaév májusi-júniusi befejezése után egy-két hónapig megpróbálnak „magánúton” – újsághirdetések, internetes állásportálok vagy ismerősök révén – állást keresni. Azok, akiknek ez nem sikerül, augusztus táján rohamozzák meg a munkaügyi központokat.

Áprilisban 45 100 pályakezdő szerepelt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában, az összes álláskereső mintegy 8 százaléka korábban még soha nem dolgozott. Az adatok szerint egy hónap alatt 2,6 százalékkal (1200 fővel) lettek kevesebben, ám a számuk éves viszonylatban csaknem 15 százalékkal nőtt. Márciushoz képest a fővárosban, Pest, illetve Hajdú-Bihar megyében mértek csak csökkenést.

Az éves növekedés azokban a régiókban kiemelkedő, ahol az összes álláskereső létszáma is emelkedett. Közép-Magyarországon a harmadával, Közép- és Nyugat-Dunántúlon pedig több mint a felével nőtt az munkanélküli fiatalok mennyisége. A Dunától keletre fekvő területeken 2007-hez képest kissé könnyebben el tudtak helyezkedni. A pályakezdők azonban még mindig Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon a vannak a legtöbben: mindkét régióban tízezren szerepelnek a munkaügyi központok adatbázisában.

A képzettek helyzete egyre aggasztóbb

A diplomás munkanélküliek nem tartoznak a „munkaügyi központba járást” felvállalók közé, a regisztrált munkanélkülieken belüli számarányuk az utóbbi években a fővárosban érzékelhető növekedésnek indult – vázolta Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal igazgatója egy konferencián.

A nyilvántartott álláskeresők összesen 569 ezren vannak, közülük 21 ezernél is többen diplomások. Jelentős részük eleve olyan képzettséget szerzett, amely nem kelendő a munkaerőpiacon: például bölcsészekből már régóta túlképzés van, ezért nagyon nehezen találnak állást. „Sok fiatal 18-19 évesen még nem tudja eldönteni, mi is akar lenni. Csak annyit tudnak, hogy a reáltárgyak nem igazán ’fekszenek’ nekik, ezért még adnak maguknak pár évet a döntésig. Ezalatt elvégeznek egy bölcsész szakot” – mondta Lipcsei András, a Pendl&Piswanger vezetője az FN-nek.

Míg a regisztrált munkanélküliek 33 százalékkal lettek többen 2004 áprilisa óta, addig az állástalan diplomások száma az öt év alatt közel megduplázódott. Ugyanezen időszak alatt a munkanélküli pályakezdők száma is „csak” az egyharmadával emelkedett.

Kevés vagy sok a diplomásunk?

Az OECD legutóbbi, 2008-as összesítése szerint más országokkal összehasonlítva Magyarországon túl alacsony, 17 százalékos a diplomások aránya, miközben az átlag 26 százalék. Az Oktatási körkép adatai szerint a diplomások arányát tekintve az Egyesült Államok és Norvégia toronymagasan vezet a maga 30 százalék feletti mutatójával. Hazánk – Lengyelország, Franciaország, Németország és Görögország társaságában – a középmezőnyben helyezkedik el. A sort Olaszország, Ausztria és Törökország zárja.

Ezzel szemben áll az Ecostat jelentése, amely szerint diplomástúlképzés figyelhető meg Magyarországon. Az oktatási intézmények tervezett igénybevételéről készített felmérésben kitérnek arra, hogy a középiskolás korú népesség csökkenése ellenére nem várható, hogy a felsőoktatásba jelentkezők száma lényegesen mérséklődjön. Ugyanerre a következtetésre jutott a Kölöknet.hu is: szerintük annyi férőhelyet kínál a magyar felsőoktatás, hogy a most általános iskolás első osztályos gyerekek közül mindenki bejuthat. Ugyanis 2008-ban a felsőoktatásban épp annyi volt a gólya, mint az elsős az általánosban.

Külföldön is gond van

Idén a tartósan munkanélküliek tábora leginkább diplomásokkal gyarapodott Finnországban. A Szakképzett és Vezető Beosztású Munkavállalók Szakszervezeti Szövetsége előrejelzése szerint a nyár folyamán az állástalanok száma ebben a körben sosem látott szintre emelkedhet és a 15 ezres rekordot is elérheti. A recesszió nagyon keményen érintette a diplomás és szakképzett finn munkavállalókat – írja a Helsinki Times alapján a Humán Rent Press. A tavalyi év azonos időszakához képest az üzleti végzettséggel rendelkezők körében kétötöddel, a mérnökök között egyharmaddal emelkedett a munkanélküliség. A válság mellett a másik ok az lehet, hogy ugrásszerűen megnőtt a magasan képzett finnek aránya, ez az elmúlt tizenöt év „gazdasági aranykorának” egyik hozadéka.

Az Egyesült Államokban a munkanélküli diplomásokat kisvállalkozásokhoz helyezték el az önkormányzatok, ingyenes segítőként – írja a New York Times. A JumpStart NYC-program során ötven korábbi pénzügyi szakértő tölt el tíz hetet olyan cégeknél, amelyek segítségre szorulnak üzletük elindításában vagy a terjeszkedésben.

A német gazdaság is egyre mélyebbre csúszik a recesszióban, a Szövetségi Munkaügyi Hivatal ezért az állásukat vesztett dolgozókat ideiglenesen államilag támogatott „transzfercégeknél” helyezné el. A tervek szerint ezeket a cégeket az állam finanszírozná, és a dolgozók az eredeti bérük kétharmadáért dolgoznának. Egy másik lehetőség a munkanélküliség csökkentésére Németországban az, hogy ha egy állástalan vállalkozásba kezd, a segélyt még fél éven keresztül megkapja. Ezzel próbálják segíteni az önfoglalkoztatást.

Itthon nincs külön munkaerő-piaci program, amellyel a diplomásokat segítenék álláshoz. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal projektjeinek leírásában szerepel, hogy a nem versenyképes végzettséggel rendelkezők vehetnek részt bennük. A Lépj egyet előre programra is jelentkeztek diplomások, ám ők nem részesülhettek támogatásban, őket – mint magasan képzetteket – elutasították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik