Pénzügy

A tízszázalékos cafetériaadót elfogadnák

Az étkezési utalványokra vonatkozó 32 százalékos adókulcs bevezetése a fogyasztás drasztikus visszaesését eredményezné. Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) azt javasolja a kormánynak, hogy legfeljebb 10 százalék adóval terhelje ezeket. A szervezet úgy véli, egy hatástanulmányt kellene készíteni, amelyben az érintett ágazatokra gyakorolt hatásokat és a várható munkáltatói reakciókat vizsgálnák.

A szervezet álláspontja szerint a kormány melegétel-utalványokra vonatkozó 32 százalékos adókulcsjavaslata – a korábbi elképzelésekhez hasonlóan – nagyon magas adóterhelést jelent, amely nehéz helyzetbe hozza nemcsak a munkaadókat, hanem a munkavállalókat is. Az intézkedések miatt várhatóan a legtöbb munkaadó megszüntetné az étkezési utalványok adását. Az adó nemcsak közvetlenül a munkavállalókat érinti, hanem a vendéglátóiparra is negatív hatást gyakorol: visszaeshet a forgalom, ennek következtében pedig munkahelyek ezrei kerülhetnek veszélybe.

Az EUFE azt javasolja, hogy a meleg étkezési utalványokat a kormány legfeljebb 10 százalék adóval terhelje. Ez a kompromisszum kisebb mértékben vetné csak vissza a forgalmat a vendéglátóiparban, több munkáltató biztosítaná továbbra is a juttatást, emellett a kormányzat is számottevő adóbevételhez jutna.

Fontosnak tartják, hogy készüljön átfogó hatástanulmány az érintett ágazatokra gyakorolt hatásokról és a munkáltatók várható reakcióiról. A kormány pedig a költségvetési szempontokon túl a vendéglátóiparra és más szektorokra gyakorolt hatásokat is vegye figyelembe a döntés meghozatalakor.

Jelenleg mintegy 2,5 millió munkavállaló részesül hideg- vagy melegétel-utalványban. Az EUFE becslése szerint ezeket az étkezési utalványokat minden negyedik étteremben elfogadják. Vallják, hogy ez a rendszer hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez, teljesen átlátható és kontrollálható, így a résztvevők nem kerülhetik el az adófizetést. A fel nem használt utalványok aránya minimális, 2008-ban a három magyarországi forgalmazó vállalatnál – hiteles nemzetközi könyvvizsgálók közlése szerint – 0,3 százalékot, vagyis kevesebb, mint 400 millió forintot tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik