Pénzügy

Árvíz ellen közmunka

Több mint kétszáz közmunkást foglalkoztat november elejéig a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Közülük 32-en árvízvédelmi képzésben is részt vesznek.

Az ár- és belvízvédelmi feladatokat ellátó 215 közmunkás 200 millió forint összegű foglalkoztatási költségéből az Országos Közmunka Tanács 120, a vízügyi igazgatóság 80 millió forintot fizet – közölte Pesel Antal, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság gazdasági igazgató-helyettese.

A résztvevők közül 32-en képzésen is részt vesznek, árvízvédelmi munka ellátására készíti fel őket a Nyíregyházi Regionális Képző Központ, és katasztrófahelyzetben bevonják majd őket a vízügyi egységek feladatainak ellátásába.

14 éve szervezik

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 14 éve vesz részt a közmunkaprogram- ban. Évente átlagosan 600 embert foglalkoztattak eddig, s volt olyan esztendő 1998 és 2002 között, amikor az ár- és belvíz elleni védekezésben 1500 köz- munkás kapott feladatot.

Pesel Antal tájékoztatása szerint a hat hónapos közmunka során a foglalkoztatottak a folyók hullámterében lévő erdők ápolási munkáit végzik el. Nyesik a fákat, irtják a víz szabad folyását akadályozó aljnövényzetet, s ősszel újratelepítési feladatuk is lesz az erdőkben. Emellett a belvízvédelmi csatornákat is rendbe teszik, megtisztítják a vízi növényektől, és iszapolják.

A képzésen részt vevő közmunkások a sikeres vizsga után bekerülnek a vízügyi igazgatóság személyi nyilvántartásába, s árvíz és belvíz idején riasztják majd őket a védekezési munkálatokhoz.

A mostanival együtt négy esetben oktatásba is bevonták a közmunkásokat, akik közül később sokan kerültek a vízügyi igazgatóság állományába, gát- és csatornaőrként, illetve védműkarbantartóként kaptak állást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik