Pénzügy

Nem a „papíron” múlik a karrier?

Az egyetemet otthagyó hallgatók egy része jobb karrierkilátásokra számíthat, mint az iskolát befejező társaik - áll a canterbury-i University for the Creative Arts kutatási jelentésében. A tanulmány arra is kitér, hogy milyen szakokon „érdemes” lemorzsolódni.

A kommunikációt, politológiát és szociológiát tanuló egyetemisták 27 százaléka nem fejezi be a tanulmányait – állítják a kutatók. Több mint felük azonban 30 éves korára kimutathatóan jobban keres, mint a már diplomás korábbi évfolyamtársaik. A UCA-kutatás során 1500, 24-32 éves brit fiatal karrierjét követték nyomon.

Dr. Tricia McMillan, a kutatás vezetője elmondta: „Az oktatást ott hagyók többsége akár 30-40 százalékkal magasabb anyagi megbecsülésre számíthat az egyetem után öt-hat évvel. A jelenség nem ismeretlen, az eredmények rímelnek a ‘kreatív gazdaság’ előretörésére, melyet Ben Sanberg írt le 1999-ben.”

Ez az elmélet kimondja, hogy az egyetemen megtanult problémamegoldási minták a valódi innováció fékjeként működhetnek egyes szektorokban. Különösen a kommunikációs iparágban tör előre az a szemlélet, hogy annak, aki sikeres akar lenni, mindenhez értenie kell egy picit, a „bebiflázott” tananyag pedig szűkíti a szakemberek mozgásterét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik