Pénzügy

Már húszmilliót spóroltak a biciklisták

Eddig 20 ezer résztvevő regisztrált az április 6. – május 8. közötti Bringázz a munkába! akcióra, ők két és fél hét alatt már több mint 900 ezer kilométert tekertek, ezzel mintegy 20 millió forint értékű benzint spóroltak meg. A tavaly őszi fordulóban nyolcezren vettek részt, és a Föld-Hold távolság dupláját tekerték le.

Félidejéhez érkezett a Bringázz a munkába! program. Ebből az alkalomból – és a Föld napja tiszteletére – a szervezők reggelivel várták a Batthyányi téren az arra kerékpározókat április 22-én reggel. A bringás reggeli házigazdája Hegedűs D. Géza színművész és Németh Lajos meteorológus volt, akik maguk is lelkes hívei a kerékpározásnak. Jelen volt Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint a program szervezői, a Magyar Kerékpárosklub csapata is.

Az eseményen Szabó Imre elmondta, hogy a tárca támogatásával megszervezett program fő célja, hogy népszerűsítse a kerékpározást, és felhívja a figyelmet a fenntartható városi közlekedés kialakításának fontosságára. Csak azzal, hogy a Bringázz a munkába! akcióban most húszezren kerékpároznak, 160 tonnával kevesebb széndioxid került a légkörbe.

A Föld napja alkalmat ad arra, hogy mindenki mérlegelje: kíméletesen bánik-e környezetével, s mit tesz azért, hogy a természet és – benne az ember – egészségesebben éljen. “Büszke vagyok rá, hogy a zöldtárca 12, nemzeti parkjaink, zöldhatóságaink és vízügyi igazgatóságaink pedig országszerte 10 csapattal vesznek részt a versenyben, köztük Oláh Lajos államtitkár is” – tette hozzá a miniszter. A minisztérium 12 csapata eddig összesen 2722 km-et tekert.

Új akciók, versenyek

Az a cég vagy intézmény nyer a versenyben, ahol a legnagyobb a kerékpárosok aránya. A versenyre még most sem késő jelentkezni egyéni indulóknak vagy maximum ötfős csapatok- nak, akik vállaják, hogy egy hónap alatt legalább nyolc- szor bringáznak munkába. Idén újdonságként indul a „Bringázz az egyetemre!“, a „Bringázz szoknyában és öltönyben!“ és a „Bringázz és vonatozz!“ akció is.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke az eseményen hozzátette: a szervezők minden várakozását felülmúló népszerűségnek örvend az akció. Míg a tavaly őszi fordulóban nyolcezren regisztráltak, ez a szám már most, félidőben húszezernél tart. Ráadásul a regisztrálók ötöde, mintegy 2500-an autóról váltottak kerékpárra.

Szabó Imre beszámolt arról is, hogy újabb 300 kilométer kerékpárút épülhet uniós forrásból az áprilisban meghirdetett új, összesen 11,7 milliárd forintos keretősszegű pályázatoknak köszönhetően. Az elmúlt két évben 10 milliárd forint támogatás jutott 80 sikeres pályázatra, amelyek összesen mintegy 300 kilométerrel bővítik a hazai kerékpárút-hálózatot. Ma már körbekerekezhetjük a Tisza-tavat, bicikliutak hálózzák be a Felső-Tisza vidékét, drótszamárra pattanhatunk Csongrád és Szentes között, a Tisza árvízvédelmi töltésén, valamint Szentendrén, a Duna töltésén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik