Pénzügy

Mások megismeréséből építkeznek

A vállalatok közel háromnegyedénél az emberi erőforrások koordinálása közvetlenül az első számú vezetőhöz tartozik. A „valódi HR-osztály” sokak számára még álom marad, bár egyre nagyobb az igény a fejlődésre. Az objektív adatokra épülő benchmarking iránt talán épp emiatt érdeklődik egyre több cég – áll a legfrissebb Országos HR Benchmark Felmérésben.

Immár harmadik éve gyűjtik össze a szervezők – az Ernst&Young és a DGS Global Research – a HR-területen alkalmazott eszközöket, módszereket. A kutatók összevetik az évek során történt változásokat, megvizsgálják, hogy melyek voltak a legnépszerűbb trendek. A felmérésben minden évben egyre több és több vállalat vesz részt, az idén a számuk a válság miatt megduplázódott.

„Más mit csinálna a helyemben?”

A benchmarking szerepe felértékelődött, a vállalatok egyre inkább szeretnék megtudni, hogy mások milyen HR-eszközöket használnak, hogyan reagálnak a piac kihívásaira, illetve mit tesznek a válság ellen. Korábban a „munkaügyis” szerepe annyiból állt, hogy elvégezte az adminisztratív feladatokat, és végrehajtotta a felső vezetés utasításait. Amennyiben a HR képes üzleti szemléletmódot felvenni, ismeri a szervezeten belüli és a gazdasági összefüggéseket, akkor partnerként léphet fel a vezetést támogatva. Ehhez szükséges a megfelelő felkészültség, a korszerű gondolkodásmód is s a legfejlettebb, legújabb HR-technikák, -eszközök ismerete.

„Elengedhetetlen a fő folyamatokra és a valódi értékteremtésre való koncentrálás s a felesleges tevékenységek leépítése. Az új struktúrában kulcsszerepet kell kapnia a meghatározó szereplők bevonásának és meggyőzésének, a hatékony kommunikációnak és a világos, egyértelmű tájékoztatásnak. Ugyancsak elkerülhetetlen az ösztönzési rendszer átalakítása is” – emelte ki Dara Péter, a DGS Global Research ügyvezető igazgatója.

Párbeszédet kezdeményeznek

A legtöbb szervezet kizárólag az elbocsátásban látja a válságból kivezető utat. Ám ha nem csupán bentre fókuszál a HR-vezetés, hanem figyelemmel kíséri a munkaerőpiacon, a versenytársaknál zajló folyamatokat, azaz „benchmarkol”, akkor az onnan nyert adatokkal támaszthatja alá, hogy nem feltétlenül a leépítés a jó vagy az egyetlen megoldás az előremenekülésre.

A DGS Global Research és az Nexon május 6-án rendezi meg a II. Országos HR Benchmark Konferenciát. Az előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken a recessziós környezetben a problémáikkal magukra maradó HR-eseket foglalkoztató témák kerülnek elő, a kiútkereséshez igyekeznek jó példákat felvonultatni. A konferencia főtámogatója, a DFT-Hungária grátisz vezetői tréninget ajánlott fel a résztvevőknek. Ezen túlmenően jó néhány értékes szakmai ajándékot is kisorsolnak.

Az FN által támogatott egész napos konferencia részletes programja itt ismerhető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik