Pénzügy

Marad az ötnapos munkahét

Az új kormány nem tervezi a négynapos munkahét bevezetését a közszférában - közölte a munkaügyi tárca államtitkára a Népszabadsággal.

Simon Gábor ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a szakszervezetek a szombati tüntetésükön egyebek mellett azt követelték: a rövidített munkahét bevezetése ne terjedjen ki a közintézményekre, mert akkor a közszolgák mostani fizetése további 20 százalékkal csökkenne.

A múlt héten a lap még arról számolt be, hogy a Bajnai-csomag első tervezetében, amelyet a szocialisták és a szabad demokraták vezérkara ismerhetett meg, szerepelt a közszféra négynapos hetének bevezetése.

Simon Gábor közölte azt is: péntekre összehívták az Országos Érdekegyeztető Tanács ülését, ahol Bajnai Gordon miniszterelnök ismerteti a válságkezelő csomagját.

A Népszabadság információi szerint a Pénzügyminisztériumban háttértanulmány készült a közintézmények költséghatékony működtetésének lehetőségeiről. Erről Simon Gábor azt mondta: a pénzügyi tárcának feladata az is, hogy minden variációt végigszámoljon, de a munkaszervezést érintő lényeges ügyekben csak a szociális partnerekkel folytatott konzultáció eredményeként születhet döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik