Pénzügy

Kétezren pályáztak a munkahelyek megtartásáért

A munkahelymegtartó támogatások iránt rendkívüli az érdeklődés, több mint kétezer pályázat érkezett be, emiatt az Országos Foglalkoztatási Alap Közalapítvány február végén átmenetileg felfüggesztette az igénylések befogadását - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter.

A miniszter hangsúlyozta: a hatmilliárd forintos támogatási összegre beérkezett 18 milliárdos igény nem merítette ki a keretet, mivel a beérkezett pályázatok között sok nem felelt meg a feltételeknek. Ezért várható, hogy újra megnyitják a pályázatok befogadását.

A 6 milliárdos összeget a kuratórium egymilliárddal már megemelte, s újabb egymilliárdot is erre fordítanak a megtakarításokból – mondta a szaktárca vezetője. Az országos pályázat mellett rendelkezésre állnak a régiók tízmilliárdos összeget meghaladó gazdaságfejlesztő támogatásai is.

Szűcs Erika tájékoztatása szerint április közepéig meghirdetnek uniós támogatással a kisvállalkozásoknak egy 20 milliárdos, a nagyvállalkozásoknak pedig 10 milliárdos támogatási keretet. Hozzátette: előkészület alatt van egy olyan 20 milliárd forintos keret, amely képzéssel segít a munkahelyeiket elvesztett embereknek.

A miniszter hangsúlyozta: az Országos Közmunkatanács által szervezett közfoglalkoztatási programok is beindultak – például az egészségügyi kórházi segédápolói -, és kezdődik hamarosan az erdészeti és a vasúti, valamint a Honvédelmi Minisztériummal közös közmunkaprogram is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik