Pénzügy

Bedől a tréningpiac?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a válságban érdemes-e tréningbe fektetni. A tréningszolgáltatókat tömörítő szövetség felmérése szerint a széles szolgáltatási portfóliót, jelentős üzleti volument és rugalmas ügyfélmunkát felmutatni képes vállalkozásokat – azaz a nagyobbakat – fogja kevésbé érinteni a recesszió.

A tréningeket szervező cégek 2008-ban még elég jó eredményekről számoltak be Tréning Kerekasztal (TK) belső felmérésében. A vezetés- és szervezetfejlesztés, illetve az olyan komplex programok, mint például a stresszkezelés, prezentációs és tárgyalástechnika volt a legnépszerűbb az ügyfelek körében. Nőtt a vezetői személyes tanácsadás, a coaching szerepe is, bár nem olyan dinamikusan, mint ezt a témában megtartott konferenciák és megjelent könyvek száma sugallná.

A magyar tréningpiac az elmúlt évtizedben mintegy 6 milliárdról 14 milliárdra nőtt. A Tréning Kerekasztal becslése szerint minden második magyar munkavállaló már részt vett egy vagy több alkalommal tréningen, és évi mintegy 40 ezer munkanapot fordítottak erre a vállalkozások.

Egyesek szerint most kell igazán a tréning

A korábbi általános növekedést – amely a kisebb és nagyobb létszámú piaci szereplőket egyaránt érintette – a tavalyi év derekától már nem hagyta érintetlenül a válság szele. Sok megbízónál a tréningek estek áldozatul az első költségcsökkentő intézkedéseknek. Ám a szervezetfejlesztő cégek legtöbbje egyben akkreditált képző intézmény is, így a képzéseik egy része a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható.

Mások szerint viszont most jött el igazán az idejük: a minden szektort általánosan érintő válságban a belső tartalékok mozgósítása, a munkavállalók bevonása és fejlesztése a túlélés egyik fontos eszköze. A TK tagjai szerint az eltökélt piaci szereplők nem ijednek meg a válságtól, tőlük több megbízás érkezik, és szemmel láthatóan jobban is teljesítenek a piacon, mint a versenytársaik.

A tréningszolgáltatók számára is feladta a recesszió a leckét: sokan felismerik, hogy már nem elég a régi mechanizmusok ismételgetése, ezért a megbízók új tréningek kifejlesztését várják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik