Pénzügy

Öszönöznék az idősek munkavállalását

A válságban is ösztönözni kell az idősebb munkavállalók munkaerő-piaci aktivitását - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a Szenior Foglalkoztatási Szövetség konferenciáján.

Az államtitkár elmondta: a válság, amely egyben jelent veszélyt és lehetőséget, újrarendezte a gazdasági és foglalkoztatási viszonyokat. A munkahelyek megszűnése, a gazdaság teljesítőképességének csökkenése mellett lehetőség nyílik a foglalkoztatáspolitika egyes területeinek újragondolására.

Az idősebb korosztály foglalkoztatásának kihívásairól szólva Simon Gábor hangsúlyozta, hogy fontos a munkaviszonyban álló idősebb munkavállalók munkahelyének és foglalkoztathatóságának megőrzése, valamint bővítése.

A jövőben is bértámogatással, a közhasznú foglalkoztatás kedvezőbb feltételekkel történő támogatásával, valamint a munkaviszonyban lévők képzésének elősegítésével mozdítják elő a 45 év felettiek foglalkoztatását – mondta Simon Gábor. Szólt arról is, hogy a munkáltatók ösztönzése érdekében folytatódik a Start Extra program.

A program az ötvenedik életévüket betöltött, tartósan állást keresőket célozza meg, illetve életkorra való tekintet nélkül azokat, akik legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek. 2009. január 1-jétől pedig a rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskeresőkre is kiterjesztették a programot.

A Start Extra program segít?

Annak a munkáltatónak, aki Start Extra kártyával rendelkező munkavállalót alkalmaz, az első évben nem kell fizetnie a munkaadói és a társadalombiztosítási járulékot, valamint a tételes egészségügyi hozzájárulást. A második évben a bruttó kereset 15 százalékát fizeti járulékként, tételes egészségügyi hozzájárulást azonban továbbra sem kell fizetnie.

A 45 év felettiek foglalkoztatásának alakulásáról szólva Simon Gábor elmondta, hogy az 1990-es évek második felétől egészen 2006-ig javult ezen korosztály foglalkoztatási rátája Magyarországon; 2006 óta azonban folyamatosan, enyhén csökkent a foglalkoztatás: 54, 7 százalékról 54,5, majd 2008-ban 53,4 százalékra. A 45 év alattiak foglalkoztatási rátája 2007-ben 59,1, 2008-ban pedig 58,8 százalék volt.

Elmaradunk az uniótól

Európai uniós összehasonlításban az 55 és 64 év közötti munkavállalók foglalkoztatásában a magyarországi (33,1 százalék) adat mintegy 10 százalékkal marad el az uniós átlagtól.

Az idősebbek munkanélküliségi rátája 2008-ban 6,1 százalék volt, szemben a 45 év alattiak 8,9 százalékos adatával.
Simon Gábor kiemelte: az aktív foglalkoztatási eszközökben részt vevő 50 év feletti munkavállalók aránya több mint duplájára nőtt 2002 óta (6,6 százalékról 15 százalékra).
Hozzátette: az idősebbek munkaerőpiaci pozícióját jelentősen befolyásolja, hogy magas a szakképzetlenek aránya, szakmai ismereteik nem eléggé korszerűek, valamint hogy nehezebben vállalják a képzést.

Az aktivitás növelése, és foglalkoztathatóság javítása érdekében a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében folytatják a Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek elhelyezkedésének elősegítésére” elnevezésű programot – mondta el Simon Gábor. Hangsúlyozta: a programok mellett az is fontos, hogy feloldják a társadalomban az idősebbek foglalkoztatásához kapcsolódó negatív sztereotípiákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik