Pénzügy

Hétfőig jelentkezhetünk felsőoktatási intézménybe

Még egy hétig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló alap- és mesterképzéseire - hívta fel a figyelmet honlapján az Educatio kht.

A 2009. szeptemberében induló képzések jelentkezési határideje február 15-e, de mivel ez munkaszüneti napra esik, február 16-ig lehet jelentkezéseket benyújtani. Ez a dátum egyaránt vonatkozik az alap- és a mesterképzésre jelentkezőkre is.

Jelentkezni interneten keresztül, az e-felvételi segítségével, vagy postai úton, felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon lehet. Akik az internetes jelentkezést választják, azoknak a hitelesítő adatlapjukat február 23-ig postázniuk kell az Oktatási Hivatalnak.

A jelentkezők döntését pontszámító kalkulátor és több önismereti kérdéssor is segíti a www.felvi.hu honlapon. A december közepén megjelent felsőoktatási felvételi tájékoztatóban több mint 3.200 képzési forma közül választhatnak a diákok. A felsőoktatási képzések kínálata 27 alapképzési és egységes osztatlan képzési, 49 felsőfokú szakképzési, valamint 92 új mesterképzési lehetőséggel bővült január végén.

A jelentkezési szabályokban nincs változás, a felvételi eljárás díja továbbra is 9000 ezer forint, ezért az összegért három helyre lehet kérelmet benyújtani. Minden további jelentkezés 2000 forint. A hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetűek kedvezményben részesülhetnek. A felvételi lappal benyújtott kérelem alapján előbbiek 4500, az utóbbiak 9000 forintos kedvezményt kaphatnak.

Marad a 400+80 pontos rendszer is, a bekerüléshez szükséges minimális pontszám sem változik. Csak 2010-től emelkedik 200 pontra a mostani 160-ról. A felvételi ponthatárok várhatóan 2009. július 23-án derülnek majd ki. Államilag támogatott képzésre 56 ezer, mesterképzésre 21.700 hallgatót vesznek fel a következő tanévben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik