Pénzügy

Önéletrajzszűrők – ki esik ki?

Egy álláshirdetésre több száz önéletrajz érkezik. Az ismert cégek naponta tucatjával kapják a kéretlen álláspályázatokat. A szoftveres szűrők használatakor gyakran a szerencsétől függ, kit hívnak be interjúra.

Csak akkor nézem át személyesen én is az önéletrajzokat, ha nagyon fontos pozícióra keresünk munkatársakat – árulta el a FigyelőNetnek egy magyarországi vállalat HR munkatársa. Ha valaki nem vezetői vagy kulcsfeladatokat ellátó munkakörre küldi el jelentkezési anyagát egy nagyvállalathoz, nagy az esélye annak, hogy önéletrajzát csak egy szűrőszoftver vegye vizsgálat alá. Ha valaki nem azokat a kulcsszavakat használja, amelyeket a program figyel, automatikusan kiesik a kiválasztás első fázisán, még akkor is, ha egyébként alkalmas lenne az állás betöltésére.

De nemcsak a nagyvállalatok folyamodnak ilyen szoftverekhez. Gyakran a fejvadászok és a munkaerő-keresésre szakosodott cégek is, ilyennel keresnek már meglévő adatbázisukból embereket egy új megbízás kapcsán.

Önéletrajzdömping

Bár 2002 szűkös esztendeje után a rákövetkező két évben egyre több új munkatársat kerestek a cégek, még mindig túlkínálat jellemzi a munkaerőpiacot. A vállalati HR-esek és a fejvadászok bőven válogathatnak az önéletrajzok között. Teljesen megszokott jelenség, hogy egy álláshirdetésre négy-ötszáz önéletrajz érkezik. Sőt, az ismert vállalatok naponta kapnak „vakon” elküldött álláspályázatokat. A vállalati honlapok karrieroldalára feltöltött önéletrajzokra még rosszabb sors vár: az így keletkező adatbázisokat csak nagyon ritkán használják.

A fejvadászoknál és személyzeti tanácsadóknál még rosszabb a helyzet. Nemrégiben egy ilyen céget felhívó álláskeresőnek konkrétan azt tanácsolták, hogy ne töltse fel önéletrajzát adatbázisukba, mert semmi értelme. Az e-mailt sem ajánlották: úgysem keresnek momentán ilyen végzettségű embereket. Pedig az ilyen állásközvetítő és munkaerő-kereső cégeknél megszokott dolog az adatbázisok szűrése.

Manuálisan – ki marad bent?

A dömping ellenére a munkavállalók nem hanyagolhatják el önéletrajzuk profi elkészítését, mert a jelentkezési anyagok szűrése kulcsszerepet tölt be az álláskeresésnél. Aki bekerül a tíz-húsz kiválasztott közé, az a felvételi interjún személyesen is bizonyíthatja rátermettségét. A többiek önéletrajza a papírkosárban végzi.

Szubjektív döntés

Az álláskeresőnek érdemes utánanéznie, hány fős céghez jelentkeznek. Minél kisebb a vállalat, annál biztosabb, hogy egy személy fogja átnézni az önéletrajzokat. Mivel az ilyen cégeknél nagyon ritka a humán erőforrás munkatárs, az új munkaerő felvételével megbízott ember egy olyan vezető, akinek számos, ennél sokkal fontosabb feladata is van. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen vezetők a legtöbb esetben kizárólag szubjektív benyomásaik alapján döntik el, melyik jelentkezőnek szavaznak bizalmat. A szakmai tapasztalat vagy végzettség helyett az egyéni szimpátia lesz a döntő.

Klasszikus esetben a HR-es nézi át az összes önéletrajzot. „Egy önéletrajzra gyakran csak 7-8 másodperc jut – mondta a FigyelőNet karrier-tanácsadója. – Ennyi idő alatt kell megragadni a vállalati munkatárs figyelmét.” Ebben az esetben a legfontosabb, hogy jól strukturált, a meghirdetett munkakör elvárásaihoz alkalmazkodó önéletrajz kerüljön a kiválasztó kezébe. Érdemes projektszerű önéletrajzot küldeni, hiszen így a szakmai tapasztalatok között kiemelhetőek azok a feladatok, amelyeket az adott cég értékelhet, és amelyeket a pozíció betöltéséhez elvárhatnak.

Ilyenkor a forma is fontos. A szakszerűen megszerkesztett önéletrajz igényességről tanúskodik, és arról, hogy az álláskereső időt szánt anyagának összeállításra. Ez jó benyomást tesz a HR-esre. Ha kulcspozícióra keresnek új munkatársat, még az is előfordulhat, hogy egy szakmailag ígéretes, de „ronda” önéletrajzot a kiválasztást végző személy visszaküld a pályázónak azzal a kéréssel, írja át. Az értékesnek tűnő munkaerőt ugyanis nehéz lenne „eladni” a funkcionális vezetőnek ilyen formában. Az ilyen szerencse azonban nagyon ritka, legtöbbször valóban csak néhány másodperc jut egy-egy önéletrajzra.

Szoftverek – automatikusan kidobnak

Ha a vállalatok és munkaerő-kereső cégek szoftvert használnak az önéletrajzok szűrésére, szinte kizárt, hogy valakinek ilyen szerencséje legyen. Ezek a programok ugyanis kizárólag kulcsszavakat keresnek a dokumentumban. A találatok számát összehasonlítják az elvárt szavak listájával. Azokat választják ki, akik a legnagyobb arányban megfelelnek ennek a listának. „Néha azonban nehéz kitalálni, hogy pontosan melyek is lesznek a kulcsszavak” – jegyzi meg a karrier-tanácsadó.

Ráadásul a jó hírű és ismert nagyvállalatoknál néha át sem szűrik az összes önéletrajzot. Ha találtak 70-80 megfelelő embert, abbahagyják a keresést. A kiválasztott CV-ket személyesen átnézik, a többi a kukába kerül. Sokan nevük miatt eshetnek ki az esélyesek köréből. Néhány szoftver abc sorrendbe rendezi a beérkezett anyagokat mielőtt kiszűri a megfelelőket. Lehet, hogy a „T” betűre sor sem kerül, hiszen addigra leállíthatják a keresést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik