Pénzügy

Munka nélkül, de biztosítva

Szinte minden szakmában kötnek már munkanélküliségi biztosítást: eleinte leginkább a közszolgák féltették az állásukat, mára már egyre többen érdeklődnek a versenyszférából – a pénzügyi, a kereskedelmi és a gyártási területről is. Az elbírálás alaposabb lett, ám senkit nem utasítanak el csak azért, mert válság által sújtott szektorban dolgozik.

„Karácsonykor kissé elfelejtették az emberek a válságot, így kisebb volt az érdeklődés a munkanélküliségi biztosítás iránt is, mint a korábbi hónapokban. Ám január első munkanapjain ismét ugyanannyian kezdeményezték a biztosítás megkötését, mint az ünnepek előtti napokban” – mondta a FigyelőNetnek Rácz István, a Biztosítás.hu alkuszcég (amely a jövedelemkiesési biztosítást értékesíti) ügyvezetője.

el kell olvasni alaposan a szerződési feltételeket

Érdemes alaposan elolvasni a nem is olyan rövid szerződési feltételeket, hogy pontosan tudjuk, mely esetekben fizet, illetve nem fizet a biztosító. Nem fizet például, ha a munkáltató „a biztosított képességei, alkalmatlansága, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, vagy kötelességmulasztása miatt” mond föl.

A tavaly májusban indult szolgáltatást eddig nyolcezren kötötték meg, az idei évre 30-50 ezres növekedésre számítanak a szakemberek.

Támogatást kérnének az államtól

Korábban azt tervezte az ACE European Group, hogy megszigorítja a szerződési feltételeket. A FigyelőNetnek néhány hete azt nyilatkozta az alkuszcég vezetője, hogy a jövőben a veszélyeztetett szektorok dolgozóival valószínűleg nem kötnek szerződést. A londoni székhelyű biztosító most viszont épp azt tervezi, hogy olyan emberek számára is lehetővé teszi szerződés megkötését, akik eddig valamilyen ok miatt kiestek a biztosíthatók köréből.

Rácz István azt még nem közölte, hogy pontosan milyen elemekkel bővítik a jövedelemkiesési biztosítást, de céljuk, hogy minél többen kössenek szerződést. Az ügyvezető abban is bízik, hogy a termékük rövidesen felkerül az adókedvezményt élvező biztosítási termékek közé.

Az FN-nek az eddig bekövetkezett károkról azt is sikerült megtudnia, hogy már egyre több olyan bejelentés érkezik, amelyeknél az ügyfelek a recesszióval indokolják az elbocsátásukat. Az ügyvezető az üzleti titokra hivatkozott, ezért nem árulhatott el konkrét számokat, de annyit elmondott: a kárbejelentések és -kifizetések már mindennaposak.

Szigorodott az elbírálás

A biztosító december közepétől szigorúbban ellenőrzi azokat a leendő ügyfeleket, akiknek a munkahelye a veszélyeztetett szektorokban működik. „A tizenöt napos elbírálási időszak alatt a biztosító a sajtóhíreket, a csoportos leépítéseket, a csődjelentéseket, illetve az adott cég piaci helyzetét is megvizsgálja. Ha az adott vállalatnál a létszámleépítést már bejelentették, akkor a biztosító sajnos már nem tudja megkötni a szerződést” – mondta Rácz István.

Az ügyvezető – az előregondolkodás szükségességét kiemelve – egy példát említett: tűzkár elleni lakásbiztosítást sem köthetünk akkor, amikor már ég a házunk. Éppen ezért arra biztatja az embereket, hogy törődjenek a jövőjükkel, mindenképpen gondolkozzanak előre, és tegyék életük részévé a munkájukra kötött biztosítást. A biztosítási alapelvek miatt a felmondási idő alatt, vagy a bejelentett csoportos leépítés esetén már nincs lehetőségük megkötni a biztosítást. Ám azok a dolgozók, akik a létszámleépítést követően bent maradtak a cégnél, már szerződhetnek.

Európában egyedülálló

Az alkuszcég vezetője elmondta, hogy Európában kizárólag Magyarországon létezik ez a „szabad felhasználású” jövedelemkiesési biztosítás. Lengyelországban és Németországban van ugyan hasonló, ám az előbbinél azt csak a közüzemi számlák és a hitelek fizetésére lehet fordítani, az utóbbiban pedig limitált a havonta felvehető összeg.

120 ezer forint a segélyen felül

Az állásvesztés esetén választható havi járandóság nem lehet több 120 ezer forintnál, de a biztosított korábbi fizetésének 80 százalékánál sem. Minél magasabb a biztosított iskolai végzettsége, annál kevesebb havi díjat kell fizetnie, de az is számít, hogy keleten vagy nyugaton él-e a dolgozó.

Például egy fővárosi, 200 ezer forintot kereső diplomás munkavállalónak havi 2500 forintot kell fizetnie. Egy nyíregyházi szakmunkásnak viszont ugyanekkora bér esetén 5000 forint a havidíj. Munkanélküliség esetén viszont mindketten havi 120 ezret kapnak 9 hónapon keresztül. A biztosítási összeg az állami munkanélküli segélyen felül érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik