Pénzügy

Egymillió britnek nincs munkája

Az elmúlt hónapban 1991 óta a leggyorsabb növekedést mérték a munkanélküliség növekedési ütemében Nagy-Britanniában. Hét év óta először egymilliónál is többen keresnek hiába állást.

Az álláskeresési támogatást igénylők száma 75 700-zal nőtt november folyamán, ami jóval gyorsabb ütemű emelkedés, mint amit az elemzők vártak – a szakemberek mindössze 45 ezer munkahely megszűnésére számítottak.

A font árfolyama a hírekre rekord-mélységbe zuhant az euróval szemben, a jegybank pedig drasztikus, egy százalékpontos alapkamat-vágásról határozott – írja a The Guardian cikke alapján a Humán Rent Press.

Meghaladta a várakozásokat

“Messze meghaladta a várakozásokat a munkanélküliség, és átlépte a jelképes egymilliós határt” – mondta Vicky Redwood, a Capital Economics elemzője. A munkanélküliséget szélesebb értelemben számító ENSZ Munkaügyi Hivatala (ILO) adatai szerint októberben és a megelőző két hónapban 137 ezerrel nőtt a munkanélküliség, és jelenleg 1,86 milliónál tart. Az elmúlt negyedévben 0,4 százalékpontos növekedéssel elérte a 6 százalékot, több szakértő szerint pedig karácsonyra a kétmilliót is meghaladhatja az állástalanok száma.

A UBS elemzője szerint a számok „elborzasztóak”. A cégnél 2010-re hárommillió vagy annál is több munkanélkülivel számolnak, addig pedig folyamatos emelkedést prognosztizálnak. George Buckley, a Deutsche Bank elemzője szerint azért borúsak a friss számok, mert a munkanélküliség a gazdasági lassulás ciklusában jellemzően később szokott jelentkezni. “Az, hogy ilyen hamar ennyi állás szűnik meg, nagyon aggasztó” – tartja az elemző.

A szakszervezetek is osztják az aggodalmakat. A TUC (Trades Union Congress) érdekképviseleti tömörülés arra emlékeztet, hogy félmillió embernek ez lesz egymás után a második karácsonya, amit munkanélküliként kell ünnepelnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik