Pénzügy

Milliókra rúgó egyetemi félévek

A legolcsóbb amerikai főiskolák éves tandíja 3200 dollár, azaz 660 ezer forint, míg a rangos intézményekben egy félév 33 ezer dollárba, vagyis 6,8 millió forintba kerül a hallgatóknak. Hazánkban a költségtérítéses képzések között a legdrágább az orvosi egyetem: egy félévre csaknem másfél millió forint. A legolcsóbb szakokon szemeszterenként csak 60 ezret kell fizetni.

Az elmúlt 25 évben csaknem négy és félszeresére emelkedett az amerikai felsőoktatás költsége, mely lassan elérhetetlenné teszi a képzésben való részvételt a középosztálybeli családok gyermekei számára, a szegényebbeknek pedig totális eladósodást jelent – áll egy friss tanulmányban. Amíg a családok átlagjövedelme 1982 és 2007 között 147 százalékkal emelkedett csupán, addig a felsőoktatás költségei 439 százalékos drágulást jeleznek az azonos időszakban – adta hírül az EduPress.

Itthon kisebb a különbség

Akik szeptemberben költségtérítéses képzésben kezdték meg az egyetemet vagy főiskolát, azoknak nagyon eltérő összegeket kellett fizetniük. A Semmelweis Egyetemen 1,4 millió forint félévente a díj, de a többi egyetem orvosi képzéseit sem lehet megúszni 850 ezer forint alatt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a zeneszerzés, illetve dzsessz-zeneszerzés alapszak 1,2 millió és 870 ezer forintba kerül, a többi előadóművész szak díja 770 ezer és 1,14 millió forint között mozog – áll az Országos Felsőoktatási és Információs Központ honlapján.

A húsz legolcsóbb szak közül sok a hitéleti, de a leendő hulladékgazdálkodási technológusok, gyógynövény- és fűszernövény-termesztők és feldolgozók vagy ménesgazdák csak 60 ezer forintot fizetnek. Általában viszonylag keveset, jellemzően 80-90 ezer forintot kérnek a tanítói és óvodapedagógus-képzésért is.

Hitelből tanulnak

Az amerikai középosztálybeli családok főként kölcsönökből finanszírozzák a gyerekeik felsőfokú tanulmányait. Az említett felmérés rávilágított, hogy egy négyéves állami egyetem képzésének kifizetése 2007-ben a családi átlagjövedelem 28 százalékát, egy neves magánegyetem pedig akár 76 százalékát is kiteheti. Az Egyesült Államokban megkétszereződött a diákkölcsönök összege, a szegényebb hallgatók azonban kisebb mértékű hitelhez juthatnak, mint tehetősebb társaik. Patrick Callan, a felmérést végző központ vezetője szerint súlyos következményekkel járhat a tandíjak növekedése az Egyesült Államokban, ugyanis a 25-30 éves fiatalok között már most is egyre kevesebben szereznek magasabb képzettséget.

Magyarországon is sokan tanulnak hitelből. A diákhitel összege a legtöbb költségtérítéses szak díjára elegendő. Van egy olyan lehetőség is, hogy a Diákhitel Központ egyenesen az intézménynek utalja át a féléves összeget, így nem kell a hallgatónak a befizetéssel bajlódnia. Ám ha valaki orvosira akar járni – de az eredményei alapján nem került be az államilag támogatott képzésbe –, akkor milliomosnak kell lennie, hogy kifizesse az egyetemet. A drágább képzésekre nem elég még a diákhitel legmagasabb felvehető összege sem, amely egy félévre félmillió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik