Pénzügy

Jó ürügy a válság a kirúgásokra

Európában hatezer, a világon kilencezer fős létszámleépítést tervez az ArcelorMittal. A francia kormány tiltakozik ez ellen, Laurent Wauquiez munkaügyi államtitkár kijelentette: nem fogják hagyni, hogy az acélipari konszern a „válságot alibinek” használva „bármit megtegyen”.

A világ legnagyobb acélipari vállalata, a Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező ArcelorMittal a múlt héten jelentette be, hogy a világban kilencezer adminisztrációs munkahelyet kíván megszüntetni. Hétfőn este Daniel Soury-Lavergne, a franciaországi vezérigazgató a szakszervezetetekkel történt tárgyalásokat követően közölte: a leépítés keretében Franciaországban a 28 ezer foglalkoztatott közül 1400 önkéntesen távozó munkahelye fog megszűnni a jövő év elején, szintén az adminisztrációs munkakörökben – adta hírül az MTI.

Csak ráfogják a válságra?

A francia szakszervezetek vádolták meg először azzal a céget, hogy a pénzügyi és gazdasági válságot ürügyként használja a leépítésekhez. A francia ellenzék pedig botránynak minősítette a francia leépítési programot, miközben a cég 2008-ban 5-7 milliárdos nyereségre számít, amelyből 4,5 milliárdot a részvényeseknek utalnak át. „Vannak olyan vállalatok, amelyek tényleges nehézségekkel küzdenek, mások viszont alibinek tekintik a válságot a létszámleépítésekhez. Ezt nagyon pontosan meg fogjuk vizsgálni” – mondta Laurent Wauquiez.

Két magyar leányvállalat

A 2006-ban létrejött új csoport agresszíven terjeszkedik többek között Kelet-Európában is. Magyarországon két leányvállalatot működtet, az egyik a budapesti székhelyű ArcelorMittal Construction Hungary Acélipari Fejlesztési, Gyártó és Kereskedelmi Kft., a másik az ArcelorMittal Szentgotthárd Gyártó Kft.

A társaság indiai vezérigazgatója november elején elmondta, hogy átmenetileg 15 százalékkal tervezik csökkenteni a termelést a világgazdasági növekedés és a kereslet lanyhulása, valamint az árak csökkenése miatt, középtávon azonban optimistán látják az ágazat jövőjét. Az indiai Mittal 2006-ban vette meg a 2001-ben alakult a francia-belga-luxemburgi- spanyol Arcelor csoportot, amely korábban a világon az ágazatban a második helyezett volt. Az európai csoport a nyugat-európai acélipar átszervezését követően a nyolcvanas-kilencvenes években végrehajtott jelentős leépítések árán lett versenyképes.

Válság ABC

Amit a mindennapokban tudni kell a globális válságról.
Alaposan, hitelesen, közérthetően.
36 oldalas exkluzív melléklet csak a Figyelőben!
November 27-től az újságárusoknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik