Pénzügy

Hétfőig jelentkezhetnek a felsőoktatási képzésekre

Hétfőig lehet jelentkezni a jövő februárban induló felsőoktatási keresztféléves képzésekre, a továbbtanulni szándékozók több mint 150 szak közül választhatnak - közölte Nagy Gabriella, az Educatio kht. munkatársa pénteken.

A keresztféléves képzésekre való jelentkezés határideje eredetileg november 15., de mivel ez szombatra esik, ezért november 17-én éjfélig lehet a jelentkezéseket beadni. A továbbtanulási lehetőségekről a Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2009. februárban induló képzések című kiadványból lehet tájékozódni, amelyben csaknem 50 felsőoktatási intézmény több mint 150 szakot, összesen 394 lehetőséget hirdetett meg.

A felsőoktatási intézmények nappali képzésben mintegy 35, részidős képzésben pedig több mint 60 mesterképzést hirdettek meg, különböző munkarendben, illetve államilag támogatott és költségtérítéses formában.

A mesterszakra jelentkezőket a felsőoktatási intézmények saját szabályzatuk alapján rangsorolják, amely során figyelembe vehetik a korábbi tanulmányi eredményeket, illetve felvételi vizsgát is tarthatnak. A mesterképzések mellett közel 30 felsőfokú szakképzésre és ugyanennyi alapképzésre is lehet jelentkezni (utóbbiakat csak költségtérítéses formában, elsősorban részidős képzésben hirdették meg az intézmények).

A keresztféléves eljárásban lehetőség van az elektronikus jelentkezésre is, a www.felvi.hu honlapon. Azoknak, akik ezt választják, a jelentkezési határidő szintén november 17-én éjfélkor jár le. Eddig az időpontig kell véglegesíteniük a megadott adataikat és november 24-ig kell hitelesíteniük jelentkezésüket, amelyet az Ügyfélkapun keresztül vagy a felületről kinyomtatott hitelesítő adatlap aláírásával és visszaküldésével (postacím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190) tehetnek meg.

Újdonság, hogy idén először a kereskedelmi forgalomban kapható felvételi tájékoztató kiadványhoz két jelentkezési lap is tartozik, amely egyébként külön és ingyenesen is beszerezhető az Educatio Kht. ügyfélszolgálatán, s az Oktatási Hivatal Regionális Igazgatóságain.

A februárban induló képzésekre is korlátlan számú jelentkezést lehet rangsorolva megjelölni. A felvételi eljárási díja változatlanul 9 ezer forint, amely három jelentkezés díját foglalja magában, minden további jelentkezés 2 ezer forintba kerül. A ponthatárokat várhatóan január 15-én állapítják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik