Pénzügy

Egymilliós fizetést is kínálnak a KarrierExpón

Az érdeklődők harmada inkább csak tájékozódik, bár az őszi KarrierExpón is több mint háromezer diplomásnak való állást kínálnak. A közel száz kiállító munkaadó között van olyan is, aki akár az egymillió forint havi fizetést is megadná a tökéletes jelöltnek.

Az országos, integrált állásbörze diplomázóknak, fiatal diplomásoknak szól november 12-13-án a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri főépületében. Az elmúlt 13 évben az intézmény Karrier Irodája már több mint 25 hazai és nemzetközi állásbörzét szervezett, folyamatosan alkalmazkodva a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának igényeihez – írja a Profession.hu.

Csábító ajánlatok

A munkaadóknak alig az egytizede kínál 200 ezer forint alatti fizetést, és a legtöbb munkáltató bruttó 200-260 ezret kínál a diplomás pályakezdőknek. Fontos persze szem előtt tartani, hogy nem mindegy, melyik és milyen típusú az a felsőoktatási intézmény és diploma, amellyel állásért kopogtat a frissdiplomás. A legjobbaknak a cégek 30 százaléka akár 300 ezer forint feletti havi fizetést is megad. Andrási Monika, a Karrier Iroda igazgatója elmondta: van egy olyan kiállítójuk is, aki havi egymilliós fizetést adna a szerencsés befutónak.

A munkaadók kétharmada cafeteria rendszert is alkalmaz, és a fizetés mellett változatos béren kívüli juttatásokkal igyekszik dolgozóit motiválni. A rendezvényen legalább 3000-4000 állásajánlatot hoznak a kiállítók, ennek több mint harmadát maguk a munkaadók, a többit személyzeti tanácsadók.

Gazdász- és informatikushallgatók előnyben

A legtöbb munkaadó pénzügyi, értékesítési, informatikai, számviteli és kontrolling területre keres jelölteket, de több tucat adminisztrációs, HR-es pozíció, de vezető-utánpótlási vagy gyakornoki program is várja a pályázókat. A marketing, a műszaki, a tanácsadói, a termelési és minőségügyi állások szintén gyakoriak, mindegyiket 15-20 munkaadó is hirdeti. Ezek ugyan jobbára hazai állások, ám legalább 30 cég külföldi karriert is kínál.

Minden harmadik résztvevő csak tájékozódni, kapcsolatot építeni érkezik. 35 százalékuk állást, 29 százalékuk pedig szakmai gyakorlati helyet keres – áll a KarrierExpo 2008. tavaszi felmérésében. Az őszi rendezvényen közel 100 munkaadó – hazai és nemzetközi, közép- és nagyvállalat, a közszféra és néhány nonprofit szervezet – vesz részt. A vállalatok továbbra is jól kommunikáló csapatjátékosokat keresnek, akik erősek a problémamegoldásban, nyitottak és rugalmasak, illetve analitikus gondolkodásra is képesek. A munkaadók 86 százaléka várja el az angol nyelvtudást a fiatal diplomásoktól, míg 15, illetve 10 százalékuk a német és francia tudást értékeli.

A tehetségek plázája

Új keletű bírálat manapság a nagyobb állásbörzékkel szemben, hogy a kiállítók a showbusiness eszközeivel, marketing hókuszpókuszokkal varázsolják el a tömeget és a tényleges munkalehetőségek hiányoznak.

Andrási Monika szerint az kétségtelenül igaz, hogy a mai állásbörzék jóval színesebbek, látványosabbak, mint amilyenek akár 3-5 vagy még inkább 15 éve voltak, de a valós munkaerőpiac is mögötte van. „Ha az állásbörze egy ‘pláza’, akkor a ‘csilli-villi’ kirakatok célja a figyelem megragadása, a ‘portéka eladása’. És valóban nemcsak állást és szakmai gyakorlatot lehet találni, hanem sok-sok kapcsolódó szolgáltatás is kíséri” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik