Pénzügy

Veszélyben 400 ezer lengyel vendégmunkás

A gazdasági visszaesés és állásaik bizonytalanná válása ellenére is a lengyel vendégmunkásoknak csak a 22 százaléka tervezi a visszatérést hazájába 2009 végéig. A hazatérni vágyók több mint háromnegyede „családi okokra” hivatkozott, a gazdasági kilátások romlását csak 17 százalékuk nevezte meg okként – áll egy friss felmérésben.

A kutatási eredmény részben cáfolja azokat az elsősorban brit sajtóértesüléseket, amelyek szerint a lengyelek tömegesen indulnának haza a közeljövőben. A válaszadók 56 százaléka tervezi egyáltalán a hazatérést, közülük 22 százalék a következő év végéig, 15 százalék „néhány éven belül”, 19 százalék pedig kitűzött határidő nélkül. Ráadásul, a hazatérést fontolgatók több mint 60 százaléka úgy nyilatkozott, később ismét szerencsét próbál majd külföldön – áll a Money.pl weboldal kutatásában.

„A hazatérés szándéka még nem ugyanaz, mint megvenni a repülőjegyet. Inkább a honvágy, semmint a gazdasági kilátások állnak a hazatérést tervezők elhatározása mögött” – nyilatkozta Bartlomiej Dwornik, a kutatási jelentés szerzője.

Krystyna Iglicka professzor, migrációs szakértő szerint a Nagy-Britanniában és Írországban élő 1,2 millió lengyel közül négyszázezernek forog veszélyben az állása. Véleménye szerint azonban még nem lehet megbecsülni, közülük hányan térnek majd haza.

A dinamikusan bővülő lengyel építőipar munkaerőhiánnyal küzd, mert a szakképzett munkások nagy számban költöztek Nyugatra, jobban fizető állásajánlatokat elfogadva a 2004-es uniós csatlakozás után. Ez különösen érzékenyen érinti a gazdaságot most, amikor a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságra készülve nagyszabású építkezésekbe kezdett az ország – írja az EUBusiness.com nyomán a Humán Rent Press.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik