Pénzügy

Elbocsátások a Vajdaságban

A világválság elérte a Le Belier autóipari beszállító csoport nagykikindai leányvállalatát is, így feltehetően a most elbocsátott 150 dolgozó a válság első áldozata Szerbiában – adja hírül belgrádi hírügynökségi forrásokra hivatkozva Magyar Szó. Az újvidéki napilap internetes oldalán arról is ír, hogy a zombori Sunce étolajgyárban 107 munkás vált munkafelesleggé.

A francia tulajdonú Le Belier autóipari beszállító csoport 150 dolgozójának mondott fel a világválságra hivatkozva Nagykikindán.

A vállalat tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben a világban nagymértékben zuhant a gépkocsieladás, ezért az egyre fogyatkozó megrendelések következtében kénytelenek elbocsátani az emberek egy részét. Jelenleg 500 dolgozót foglalkoztatnak és nem terveznek újabb leépítéseket.

Az elbocsátottak közül csupán 50 főnek volt állandó munkaviszonyról szóló szerződése, a többieket meghatározott időre alkalmazták, és esetükben a szerződéseket nem kívánják a továbbiakig megújítani.

Zomborban sem jobb a helyzet: a Sunce étolajgyárban 107 dolgozót bocsátanak el. A kollektív munkaszerződés a vállalatban ledolgozott minden év után 162 eurót szavatol a kölcsönös megegyezéssel távozóknak, azonban ezt eddig még senki sem vállalta. A vezetés szerdán közzétette az első 92 elbocsátott alkalmazott nevét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik