Pénzügy

Befagynak a külföldi karrierutak

Külföldön egyre kevesebb magyar találhatja meg a számítását a jövőben, legyen akár diplomás, akár szakmunkás. A világméretűvé duzzadó válság miatt álláshelyek szűnhetnek meg, és az is előfordulhat, hogy a cégek szívesebben alkalmazzák inkább a munkájukat vesztett hazai dolgozókat. Magyarország viszont akár profitálhat is ebből – állítja a fejvadász.

A diplomások közül talán az orvosok azok, akiket a legkevésbé érint a recesszió. „Beteg ember mindig lesz, egészségügyi végzettségű honfitársaink ezután is találhatnak külhonban munkát. Eddig sem azért várta őket Nagy-Britannia és Svédország, mert kevesebb pénzzel is beérték, mint a helyiek, hanem mert egyszerűen nem volt elég orvosuk” – mondta Juhos Andrea, a DBM Magyarország ügyvezetője.

Hiányszakmának számított egész Európában a mérnök és az informatikus is. A FigyelőNetnek nyilatkozó tanácsadók szerint a gyártócégek leállása miatt kevesebb műszaki szakemberre lehet szükség, ám az informatikai álláspiacon valószínűleg nem lesz hatása a válságnak.

Pénzügyi szakemberek rohama

A DBM New York-i irodáját megtöltötték az állásukat vesztett Wall Street-i gazdasági szakemberek, mindannyian új állást kerestek a tanácsadó cégnél. Juhos Andrea a FigyelőNetnek elmondta: annyian rohamozták a vállalatot, hogy még a vezetőknek is át kellett adniuk az asztalukat a tanácsadóknak, hogy kezelni tudják a hozzájuk forduló munkanélkülieket.

Sok nyugat-európai országban (például Franciaországban és Írországban is) kedvezőtlenebb feltételekkel, alacsonyabb bérrel alkalmazzák a magyar munkásokat. A DBM ügyvezetője szerint a pénzügyi, gazdasági végzettségű honfitársaink ezután sokkal nehezebben találnak majd külföldön munkát. Előreláthatólag az állásukat vesztett helyi szakemberek a megélhetés miatt kevesebb pénzért is elmennek dolgozni, így kiszorulhatnak a keletről érkezettek a munkaerőpiacukról.

Masszív munkanélküliség várható

A Hill Internationalnál néhány hónap múlva tudják majd megmondani, mennyire nagy a vész a külföldi munkákkal. Fazekas Zsolt, a cég ügyvezetője jelezte, hogy a fejvadászokhoz érkezett megkeresések általában hosszabb projektek, és ezeket nagyon ritkán szokták visszavonni a megbízók. Ennek ellentmond Fröhlich Péter tapasztalata: cégénél, a P&Bertnél az elmúlt hetekben húsz keresést mondtak vissza a külföldi ügyfelek.

Nemcsak a diplomásokat érinti a karrierutak bezáródása, hanem azokat a szakmunkásokat is, akik most indulnának el a „nagyvilágba”. Nyugat-Európában egyre csökkenhet a kereslet a külföldi munkásokra, főleg azokban a szektorokban, amelyeket először érint a hitelválság – például az építőiparban és a gyártással foglalkozó vállalatoknál.

Ha a legborúlátóbb jóslatok válnak valóra, akkor a növekvő munkanélküliség láncreakciót vált ki: egyre kevesebb pénzből kell megélniük az embereknek, így a válság közvetve érintheti a szolgáltatásokat, a turizmust és a vendéglátást is. Ezekben az ágazatokban pedig szintén sok magyar vállal külföldön munkát. „A gyárak leállása miatt nemcsak a betanított munkások vagy a tervezőmérnökök veszthetik el az állásukat, hanem a takarítók és a menza dolgozói is” – mondta Juhos Andrea.

Az ország nyerhet a válsággal?

A szakértők szerint már az idén, de legkésőbb jövőre az álláspiacokra is begyűrűzik a válság. Fazekas Zsolt véleménye az, hogy ha Magyarországot elkerüli a recesszió – vagy csak a szele érinti – akkor a munkaerőpiacunk még profitálhat is belőle. „Ha a külföldi vállalatok kevesebb magyar szakembert ’szippantanak el’, akkor a tehetséges munkások itthon maradnak, és betöltik a keleti országrész – Miskolc, Nyíregyháza vagy Hatvan – ipari parkjaiban az üres mérnöki állásokat” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik