Pénzügy

Megszűnnek a nagyobb végkielégítések Hollandiában

Korlátozta a végkielégítések összegét Hollandia. Azok, akiknek az éves jövedelme meghaladja a 75 ezer eurót, végkielégítésként legfeljebb egyévnyi bérüket kaphatják kézhez. A maradék pénzt a munkáltatóknak a dolgozókra kell fordítani. Az ország a jelenlegi gazdasági helyzetre adott válaszában a fő cél a bérek megóvása és az infláció megállítása volt.

A hollnad szociális miniszter, Piet Hein Donner a munkaadókkal és a szakszervezetekkel kötött megállapodása értelmében az „aranyat érő kézfogások”, azaz a hatalmas végkielégítési összegek megszűnnek. A korlátozással megmaradó pénzt félreteszik, és a magasabb foglalkoztatottság elérése is a célok között szerepel – írja az Expatica hírportál holland oldala alapján a Humán Rent Press.

Minden oldalnak hasznot hoz

A munkaadóknak jól jön, hogy nem kell hatalmas összegeket kifizetniük. A végkielégítések eddig az egyén éves fizetésének akár háromszorosára is rúghattak. Ez az összeg milliárdos nagyságrendű költséget jelenthetett a vállalatnak. A szakszervezetek szövetsége, az FNV is profitálni fog a tárgyalások eredményéből. A végkielégítési törvény nem gyengül, a mostani megállapodás csak a magasabb fizetésűeket érinti. A miniszter megerősítette, nem tervez további megszorításokat, így nem csökkenti a munkanélküli segélyt sem.
Hollandiában gondot okoz a munkaerőhiány, annak ellenére, hogy nagyszámú munkanélküli van az országban. Most, a végkielégítések szabályozását követően, a miniszter a munkavállalók számának növelésére összpontosíthatja figyelmét. Egyetlen csoport nem járt jól: a magas jövedelműek.

Megállítja az inflációt?

Megszüntették a munkavállalóknak kötelezően fizetendő munkanélküli biztosítást, ami havonta 50 euró pluszmegtakarítást jelent egy átlagos fizetésből élő embernek. Az általános forgalmi adót nem emelik 19-ről 20 százalékra – ahogy azt a kormány eredetileg tervezte –, és megállapodtak a fizetési megszorításokról is. Ezek után a kormány, a munkavállalók és szakszervezetek is bizakodnak, hogy meg tudják óvni a béreket, és képesek lesznek féken tartani az inflációt.

A tárgyalásokon részt vevő szakszervezeti szövetség cáfolja, hogy megállapodás született volna a bérek megszorításáról. Ennek ellenére nem valószínű, hogy a szakszervezetek komoly fizetési követeléseket fogalmazzanak meg, a már elfogadott vagy tárgyalásra bocsátott javaslatok fényében. A bérkövetelések, a tavalyi évet leszámítva, az elmúlt időszakban szerények voltak, a kedvező gazdasági hangulat ellenére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik