Pénzügy

Sztrájkra készülnek a tűzoltók

A tűzoltók sérelmezik, hogy a kormány folyamatosan ingyenmunkára kényszeríti őket, mert amíg más munkavállalóknak csak heti 40 órát kell dolgozniuk, nekik 48 órát írnak elő. A különbségre (8 órára hetente) pedig nem kapnak fizetést. A szakszervezetek a veszélyességi pótlékot is keveslik, ezért október elején sztrájkbizottságot alakítottak.

Nem született megállapodás sem a tűzoltók túlmunkájának kifizetése, sem pedig a veszélyességi pótlék megemelésének ügyében az Önkormányzati Minisztériumban tartott pénteki tárgyaláson – közölte a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) ügyvivője, Hócza György az MTI érdeklődésére.

Nincs jogsértés?

A megbeszélésen Jauernik István, az ÖM államtitkára arról tájékoztatta a Távirati Irodát, hogy a tárca szerint nem sértenek jogot, mivel a tűzoltókra is vonatkozó, a hivatásosok szolgálati jogviszonyáról szóló törvény 48 órában állapítja meg a tűzoltók heti munkaidejét. A minisztérium elzárkózott a veszélyességi pótlék megemelésétől is, az ország nehéz gazdasági helyzetére és a begyűrűző gazdasági válságra hivatkozva.

„A heti 40 óra feletti túlmunka kifizetését egyébként 1992 óta kérik a tűzoltók és nekik mindegy, hogy a kormány szabadidőben vagy túlórában fizeti-e ki a túlmunkájukat” – mondta. Nyugat-Európában a tűzoltók ugyanúgy 24-48-as szolgálati rendszerben dolgoznak, mint Magyarországon, vagyis 24 óra szolgálatot 48 óra pihenés követ, így ők is ugyanannyit dolgoznak, de a legtöbb országban kifizetik nekik a 40 órán felüli munkát. Kifogásolják azt is, hogy nem emelik fel a tűzoltók veszélyességi pótlékát a köztisztviselői alap 100 százalékára, annak mindössze a 45 százalékát kapják. Ez havonta plusz 18 ezer forintot jelentene a tűzoltóknak.

Hócza György elmondta, hogy a sikertelen tárgyalás után tovább folytatja munkáját az október 8-án megalakult sztrájkbizottság, és hamarosan bejelentik, milyen további lépéseket tesznek.

Európai összefogás szükséges

A közelmúltban a HTFSZ hivatalos látogatást tett a lengyel Szolidaritás Szakszervezet meghívására Lengyelországban, ahol tájékozódtak a lengyel tűzoltók helyzetéről. A lengyel kollégák szintén a heti 40 óra feletti munka kifizetéséért tüntettek, egyelőre az ő követelésük sem teljesült. A magyar tűzoltók együttműködési megállapodást írtak alá a Szolidaritás tűzoltó tagozatával arról, hogy egymást segítve próbálják meg céljaikat elérni.

Az együttműködési megállapodáshoz csatlakozott a horvát és a bosnyák tűzoltó-szakszervezet is, így már négy tagból áll a HTFSZ által kezdeményezett nemzetközi tűzoltótömörülés. Már jelezte csatlakozási szándékát a szlovén szakszervezet is, és felvették a kapcsolatot többek között a német, angol és francia szervezetekkel is, így reményeik szerint hamarosan megalakulhat az európai tűzoltó-szakszervezetek szövetsége – tette hozzá.

Van, aki megkapta a túlóradíjat

Az országban jelenleg csaknem négyezer tűzoltó pere zajlik a túlóradíjak miatt, és több bíróságon egymástól eltérő ítéletek születtek. A Vas megyei Munkaügyi Bíróság szeptember 18-án jogerősen úgy döntött, ki kell fizetni 68 szombathelyi tűzoltó 2004-től felhalmozódott, összesen csaknem százmillió forintnyi túlóradíját. Október 16-án pedig a Somogy megyei munkaügyi bíróság hagyta jóvá a somogyi tűzoltók túlóradíj-követelését; arról, hogy pontosan mikor és mennyi pénzt kapnak, később születik döntés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik