Pénzügy

Munkaerőhiány Győrben

A megváltozott munkaképességű álláskeresők részére rendeztek állásbörzét és információs napot Győrben. Az elhelyezkedésük segítése mellett egy csaknem ezer fő számára elérhető képzési programot is megvalósít a helyi foglalkoztatási hivatal. Az adatok szerint 30 százalékkal több álláshely van a városban, mint tavaly ilyenkor.

A projektre másfél milliárd forintot fordítanak, az összeget a TÁMOP keretében nyerték. Ebből a forrásból szervezik meg egyebek között a tréningeket, adnak különféle rehabilitációs szolgáltatásokat, hogy a megváltozott munkaképességűek a támogatott munkahelyeken meg tudják állni a helyüket. Felkészítésükben és bátorításukban rehabilitációs mentorok működnek közre. „A cél az, hogy komplex rehabilitációt adjunk nyugdíj helyett” – mondta Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese az MTI-nek Győrben.

Az állásbörzén 25 cég, egyesület és alapítvány kínálta lehetőségeit a megváltozott munkaképességűeknek.

A megváltozott munkaképességűekre is szükség van

A programmal érdekeltté kívánják tenni az érintetteket, hogy munkát vállaljanak, s ne meneküljenek ki a munkaerőpiacról, a munkáltatókat pedig szeretnék befogadóvá tenni. A városban 4,6 százalék, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 5,2 százalék a megváltozott munkaképességűek aránya. Ezek a számok azonban nem tükrözik a valóságos helyzetet, mivel az inaktívak közül is sokan a megváltozott munkaképességűek körébe tartoznak. A programba szeretnék bevonni a hosszabb ideje nem dolgozó kismamákat és az idősebb korosztályt is.

Győrött munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalkozások. Ezt jelzi, hogy jelenleg 30 százalékkal több az álláshelyek száma, mint tavaly ilyenkor. Továbbra is szükség van a minőségi szakképzett munkaerőre, és szükség van azokra is, akik a szakképzett dolgozók munkáját segítik, kiegészítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik