Pénzügy

Növekedett a reálkereset idén

A január-augusztusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett - 0,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Január-augusztusban a bruttó átlagkeresetek összességében 8 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Augusztusban a bruttó átlagkeresetek 7,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

A január-júliusi időszakban 0,4 százalékkal emelkedett a reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva – a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett.

Közel hárommillió dolgozó

Az alkalmazásban állók száma 2008. január-augusztusban átlagosan 2 millió 754 ezer volt. Az év első nyolc hónapjában a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy
1 millió 944 ezren dolgoztak.

A költségvetési intézményekben összességében közel 4,5 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,1 százalékkal emelkedett.

Nem egész 200 ezer az átlagkereset

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első 8 hónapjában 195.500 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188 700 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 215 900 forintot ért el.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 8,0 százalékkal nőttek az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,7 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké pedig 9,4 százalékkal volt magasabb.

Az ingatlanosok és vendéglátósok is jól keresnek

Átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (13,8 százalék), pénzügyi tevékenység (13,1 százalék), kereskedelem, javítás (10,1 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (8,6 százalék) gazdasági ágban.

A KSH adatai alapján a rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli átlagkereset 7,7 százalékkal nőtt az idén az előző év január-augusztushoz képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,6 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,9 százalékkal lett magasabb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik