Pénzügy

Kiemelt ösztöndíjat kaphatnának a hiányszakmákra jelentkezők

A hiányszakmákra jelentkező fiatalok tanulmányi ösztöndíjának emelésével kapcsolatos kormányzati döntés meghozatalát szorgalmazza a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke.

Bókay Endre szerint előnyös lenne, ha e kedvezmény 2009-ben már motiváció lenne a továbbtanuláskor.

A képzési bizottság elnöke emlékeztetett rá, hogy a divatszakmákat tanulók a minimálbér legfeljebb 50, a hiányszakmákat választók 70 százalékát kaphatják ösztöndíjként, utóbbiak azonban a kormány elképzelései szerint a jövőben 100 százalékos juttatásban is részesülhetnek. Úgy vélte, e terv minél előbbi megvalósítása és a szükséges források biztosítása az oktatás és a gazdaság számára egyaránt szükséges.

Kőmüvesből is hiány van

Az elnök, aki szocialista országgyűlési képviselő is egyben, példaként hozta fel, hogy a gépipari szakmák képviselőiből, vagy például kőművesekből az egész országban hiány van, másokból csak bizonyos megyékben, régiókban, így a hiányszakmákat területenként is csoportosították, az ösztöndíjakat ez alapján differenciálnák.

Bókay Endre szerint emellett szükség van arra is, hogy az állam a fiatalok későbbi jobb elhelyezkedési és kereseti lehetőségei érdekében intenzív reklámkampánnyal fordítsa a pályaválasztók és szüleik figyelmét a hiányszakmák felé.

Szakképesítést nyújtó osztályok indulnak jövőre

A politikus szólt arról is, hogy a Dél-Dunántúlon elkészültek a regionális fejlesztési és képzési központok javaslatai a 2009-ben induló szakképesítést nyújtó osztályok számáról.

A jövőre indítható osztályok számát azért tudták pontosan meghatározni a kijelölt határidőig, mert a régió szinte valamennyi szakmunkásképzője és szakközépiskolája érdekének tartotta, hogy lépést tartson a törvényi változtatásokkal és a térségi integrált szakképző központokba, valamint szakképzés szervezési társulásokba tömörüljön.

Pék és hentes most nem kell

Bókay Endre rámutatott: a következő évtől kezdve, néhány egyedi, speciális intézetet leszámítva csak azok az intézetek részesülhetnek vállalati vagy pályázati, fejlesztési támogatásban, amelyek társulásokba integrálódtak.

Megjegyezte, hogy a 28 fős átlaglétszámú induló osztályok számában jelentősek az eltérések. A régióban például 30-50 százalékkal csökkentették a ruhaipari és fodrász, míg 50-100 százalékkal növekedett a gépész, a hegesztő, a burkoló és építőipari mesterségeket tanulók osztályainak számát.

Most nincs szükség annyi húsipari szakmunkásra és pékre sem, mint eddig, ugyanakkor szívesen fogadják azokat, akik a kétszakos pék-cukrásznak jelentkeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik