Pénzügy

A pályakezdők rögtön cégvezetők lennének

A túlzott elvárások is szerepet játszanak abban, hogy a pályakezdők álláskeresése fél évnél is tovább tart. A mobilitási készség sem növekedett: aki elköltözne egy állás miatt, az is csak tíz kilométerre távolodna el a lakhelyétől. A leggyorsabban mégis a gyakorlattal rendelkező fiatalok és a diplomások helyezkednek el – derült ki az internetes álláspiac friss vizsgálataiból.

Több kutatás eredményeit is a napokban hozták nyilvánosságra: a JobInfo a KutatóCentrummal, a Profession.hu pedig az NRC-vel közösen vizsgálta az elmúlt fél év online álláskeresési tendenciáit. Kiderült, hogy az elhelyezkedést nemcsak a kevés szabad pozíció, hanem az álláskeresők elvárásai is nehezítik. A JobInfo megkérdezettjeinek negyede például kizárólag középvezetői munkát pályázna meg, több mint 4 százalékuk pedig felső vezetői vagy cégvezetői pozícióra vágyik. Meglepő, hogy a 18-24 éves korosztály több mint egyötöde is legszívesebben „főnök” lenne, annak ellenére hogy semmiféle tapasztalatuk nincs.

Barcza Enikő, a KutatóCentrum üzletágvezetője szerint a túlzott elvárások miatt helyezkednek el később az álláskeresők: közel 80 százalékuk egy hónapnál régebben, több mint egyharmaduk pedig már legalább fél éve keres munkát.

A fiatalok találnak leghamarabb munkát

A leggyorsabban a 18–29 éves fiatalok és a diplomások találnak állást – állapította meg a JobInfo és a KutatóCentrum. Többnyire adminisztrációs, asszisztensi munkát keresnek, emellett népszerű még az értékesítés és a kereskedelem, valamint a marketing, a PR- és a reklámszakma is. Ez utóbbi terület „fiatal pályának” számít: a 18-24 éves korúak közel nyolc százaléka szeretne itt elhelyezkedni, míg a 40 év felettieknek csupán a két százaléka képzelné el magát ebben.

A Profession.hu népszerűségi listájának élén is a stabil, lehetőleg pénzügyi vagy informatikai munkakörök állnak. A legtöbben banki, pénzügyi vagy IT-területeken helyezkednének el. A legkedveltebbek az adminisztratív és az ügyintézői munkakörök, illetve az értékesítés.

Nem költöznek egy állás miatt

Mindkét felmérés szerint egyformán fontos a biztos munkahely, a jó légkör és a versenyképes fizetés. Nagyon lényeges a munkavégzés helye is, a Profession.hu szerint még mindig nagyon rossz a mobilitás. Csupán minden második válaszadó költözne el jelenlegi lakóhelyéről egy új állás kedvéért, ám ők sem utaznának tíz kilométernél távolabb mostani otthonuktól.

A férfiak ambiciózusabbak

Körülbelül minden második ember használta már az internetet álláskeresésre. „Magyarországon egyelőre több férfi internetezik, ám az előnyük egyre fogy. Az online álláskeresési szokások vizsgálatából kiderült: a netező nők hiába vannak kevesebben, közülük mégis többen keresgélnek az állásportálokon, mint a férfiak” – mondta Martis István, a Profession.hu vezetője.

A férfiak viszont becsvágyóbbak: több mint 44 százalékuk legalább középvezetőként szeretne elhelyezkedni, míg a nőknél ugyanez az arány csupán 22 százalék – áll a JobInfo felmérésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik