Pénzügy

A tetkó nem lóghat ki az egyenruhából

Hollandiában tiltakoznak a rendőrszakszervezetek, mert a kormány meg akarja tiltani a tetoválás és a piercing viselését. Hazánkban is kizáró ok lehet a felvételinél, ha valaki vörös csillagot „varrat” a homlokára, vagy túl sok a fém az arcán. A nem látható helyeken lévő „bőrdíszművek” viszont egyedi elbírálás alá esnek.

A rendőriskolai felvételire vonatkozó szabályzat az alkalmasság feltételeit is tartalmazza. Kizáró ok lehet például a legtöbb bőrhiba, -betegség vagy erősen torzító hegesedés, „amely az egyenruha viselésével esztétikailag összeegyeztethetetlen”.

Egyenrendőröket akar

A holland belügyminiszter, Guusje ter Horst azért akarja betiltani a piercing, a fülbevaló és a tetoválás viselését a rendőrség dolgozóinál, hogy a testület semlegességét erősítse. A szakszervezetek mélyen felháborodtak a napvilágra került tervek hallatán, amelyet az AD hírportál szellőztetett meg. „Sokkal fontosabb ennél, hogy jól végezzük a munkánkat, és visszatükrözzük a társadalom összetételét” – írta a Dutchnews.nl nyomán a Humán Rent Press.

Így csak abban az esetben alkalmas rendőrnek a jelölt, ha az elváltozás a ruhával fedett testrészen található, és még a rövid ujjú ingből sem lóg ki. Ugyanebbe a kategóriába sorolja a rendelet a tetoválásokat is. Figyelembe kell venni a minta elhelyezkedését, a méretét, de a témáját is: nem járathatja le a testületet, a szakmát, és nem ütköuhet a közerkölccsel.

A fülbevaló megengedett

A rendőrökre szigorú ruházati szabályzat vonatkozik, ez azonban a divattal együtt változik – persze jóval lassabban. „Néhány évtizeddel ezelőtt nem lehetett hosszú haja egy rendőrnek, mert takarhatta a rangjelzést mutató váll-lapot. Ma megengedett: egy szép, ápolt, lófarokba kötött hajú ember sokkal esztétikusabb lehet, mint például egy zsírtól csöpögő, ám rövidre vágott hajú” – mondta a FigyelőNetnek Dávid Tibor, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkárhelyettese.

Sem a nőknek sem a férfiaknak nem tilos a fülbevaló viselése, és a köldökpiercing – mivel nem látható helyen van – szintén engedélyezett. Az már más kérdés, hogy ez utóbbit nem tanácsolják, ugyanis eléggé balesetveszélyes lehet. Dávid Tibor szerint a nyomozók esetében még néha előnyt is jelent a testékszer, könnyebben bele tud olvadni a környezetébe a segítségével. Az egyenruhásoknál azonban a testékszer viselése veszélyeztetheti az intézkedés komolyságát, nem biztos, hogy az intézkedő rendőrt hivatalos személyként fogadnák el.

A tetoválás mesél az emberről

Az, hogy kinek milyen tetoválása van, jellemzi a személyiségét – mondta egy neve elhallgatását kérő tetoválómester. A motívumok, a méret árulkodhat a politikai beállítottságról, a képviselt stílusirányzatról, a magánéletéről, de a félelmeiről is. Az orvosok a rendőrjelöltek alkalmassági vizsgálatán nemcsak azt nézik meg, hogy kilóg-e a tetkó, hanem azt is, mit ábrázol. Önkényuralmi jelképet, vallási szimbólumot vagy igénytelen, házilag készített ábrákat – például a kézfejen girbegurba betűkkel az „üss” feliratot – viselő felvételizők esélye igen kevés. Nemcsak az eltávolíthatatlan rajz miatt, hanem azért, mert ezek az emberek a legtöbbször pszichikailag sem alkalmasak a rendőri munkára.

Az USÁ-ban nem tilos: egy San Diego-i rendőr tetoválása (fotó: signonsandiego.com)

Az Egyesült Államokban sem látszódhat a tetoválás: a San Diego-i rendőr alkarja a hosszú ujjú egyenruha miatt a hétköznapokban nem látható (forrás: signonsandiego.com)

Néhány éve a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolába jelentkezett egy fiatalember, akinek az alkarján volt egy nagyobb tetoválás. A rendőrorvosok felhívták a figyelmét, hogy ez kizáró tényező, és emiatt utasítják el. Szilágyi Ildikó, az iskola felvételi ügyekkel foglalkozó munkatársa a FigyelőNetnek elmondta: a fiú annyira szeretett volna bejutni a testülethez, hogy vállalta a tetoválás lézeres eltávolítását. Megérte, ugyanis a következő évben felvették.

Új kódexen dolgoznak

Dávid Tibor rengeteg ismerősének, kollégájának van valamilyen tetoválása. A férfiak általában a vállukra, felső karjukra, a nők pedig a derekukra „varratják” a legtöbbször nonfiguratív képeket. „Ezek a rajzok néha olyan szépek, mint egy Vasarely-kép. Édesapám is rendőr volt, és neki is volt a karján egy tetoválás, egy repülőgép” – tette hozzá a főtitkárhelyettes.

Épp most folyik a magyar rendőrség új etikai kódexének kidolgozása, ebben helyet kapnak majd az öltözködési kérdések, az ékszerek és a szolgálaton kívüli magatartás szabályozása is. Az FRSZ-től úgy tudjuk: a szakszervezetek rábólintottak a tervezetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik