Pénzügy

Megjelent a felvételi tájékoztató

Százötvennél is több keresztféléves felsőoktatási szakra lehet felvételizni az idén. A jövő februárban induló képzésekre a jelentkezési határidő november 15., a felvételi tájékoztató szerdától kapható.

A képzésekre azok jelentkezhetnek, akik februárban kívánják megkezdeni a tanulmányaikat, illetve a meghirdetett mesterképzésekre azok is, akik januárban fejezik be tanulmányaikat az alapszakokon. Az október 15-én, szerdán megjelenő A Felsőoktatási felvételi tájékoztató – a 2009. februárban induló képzések című kiadványban csaknem 50 felsőoktatási intézmény több mint 150 szakot, összesen 394 lehetőséget hirdet meg. A jelentkezési határidő november 15. A jelentkezőkről a felsőoktatási intézmények 2009. január 15-én döntenek.

Háromféle célközönséget érint

A felsőoktatási intézmények nappali képzésében mintegy 35, részidős képzésben pedig több mint 60 mesterképzést hirdetnek meg azok számára, akik elsőként végeznek a több ciklusú képzés alapképzési szakjain és tanulmányaikat azonnal folytatni akarják. Persze azok jelentkezését is várják, akik korábban szereztek főiskolai vagy egyetemi végzettséget, szakképzettséget. A mesterszakokat különböző munkarendben, államilag támogatott és költségtérítéses formában is meghirdetik. A jelentkezőket a felsőoktatási intézmények saját szabályzatuk alapján rangsorolják, ennek során figyelembe vehetik a korábbi tanulmányi eredményeiket, illetve felvételi vizsgát is tarthatnak.

Az egyetemek és főiskolák februárban is indítanak államilag támogatott és költségtérítéses formájú felsőfokú szakképzéseket. Csaknem harminc szakból választhatnak azok a jelentkezők, akik eddig nem kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat. Ám olyanokat is várnak, akik már rendelkeznek egyetemi vagy főiskolai végzettséggel, és a munkaerőpiacon jól hasznosítható szakképzést akarnak szerezni.

Természetesen lehet jelentkezni alapképzésekre is, ám csak költségtérítéseseket hirdetnek meg, elsősorban esti és levelező tagozaton, illetve távoktatásban. Azok számára, akik ilyen képzésekre kívánnak jelentkezni, mintegy harminc szakot ajánlanak fel a felsőoktatási intézmények.

Korlátlan lehetőségek

A februárban induló képzésekre korlátlan számú jelentkezést lehet rangsorolva megjelölni. Újdonság, hogy idén először a felvételi tájékoztatóhoz csomagolva mindenki kap két darab jelentkezési lapot, amely egyébként külön és ingyenesen is beszerezhető az Educatio Kht. ügyfélszolgálatán és az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain. A jelentkezés elektronikus úton is történhet, e-felvételivel.

További információ az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik