Pénzügy

Szűcs Erika: Bátorság kell a legális munkához

A magyar munkanélküliek nem bíznak eléggé magukban és abban, hogy képesek eredményeket elérni, kilábalni a nehéz helyzetükből. Szűcs Erika munkaügyi miniszter szerint kevés a kitörési lehetőség, de a terve mégis az, hogy visszaszorítsa a segélyeseket. A miniszter az FN-nek nyilatkozott.

A felsőoktatás és a munkaerőpiac kapcsolata, a felnőttképzés szerepe, a munkavállalók esélyegyenlősége és új lehetőségek teremtése volt a témája a II. Országos Foglalkozáspolitikai Konferenciának. A Miskolci Egyetemen tartott rendezvényen Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter is előadást tartott.

Önbizalom nélküli feketemunkások?

A miniszter nyilatkozott a FigyelőNetnek: szerinte nagyon sokan az önbizalom hiánya miatt választják a kicsi, de biztos jövedelmű fekete- vagy szürkegazdaságot. Ez nem csak motiváció kérdése: fontosak azok a – valószínűleg hiányzó – lehetőségek, amelyek ahhoz kellenének, hogy ezek az emberek megjelenjenek a legális munkaerőpiacon – mondta.

Szűcs Erika előadása a Miskolci Egyetemen (fotó: MTI)

Szűcs Erika előadásában a feketemunka elleni harcot hangsúlyozta a Miskolci Egyetemen (fotó: MTI)

Európában átlagosan a GDP közel két százalékát fordítják olyan aktív munkaerő-piaci eszközökre, melyek a nehéz helyzetbe került munkavállalók álláshoz jutását támogatják. Magyarországon ez jelenleg alig éri el a GDP fél százalékát. „Mi azon dolgozunk, hogy ezt emeljük, és a magyaroknak legyen bátorsága, lehetősége dolgozni” – összegezte Szűcs Erika.

Át kell szőni a szociális hálót

A munkaügyi szabályok elavultak, ez a fő oka annak, hogy a magyarok munkaerő-mobilitása messze elmarad az európai átlagtól, noha ez egy ország versenyképességét nagyban befolyásolja. „Változtatni kell a szociális hálón, hogy a segélyt igénylők rétegét visszaszoríthassuk. Így elérhető lenne az is, hogy ne kétmillió adózó tartson el tízmillió polgárt” – mondta Szűcs Erika. Ezt a munkaadói járulékok csökkentésével, valamint olyan speciális programok létrehozásával érnék el, amelyekkel a társadalom különböző rétegei a saját, egyedi igényeiknek megfelelően találhatnának munkát.

Az 50 év feletti munkanélkülieknek, a kismamáknak és az alacsony szakképzettségűeknek kidolgozott program például a közfoglalkoztatás egy olyan fajtája, ami sok ponton kapcsolódik a gazdasági szférához. Így inkább az igazi munkaerőpiacra lépés előtti felkészítésnek tekinthető. „Ezt a problémarendszert integráltan, több terület együttes munkájával kell kezelni, azaz nem csak egyedül a foglalkoztatáspolitika hatáskörébe tartozik” – tette hozzá a miniszter.

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke is részt vett a tanácskozáson. „Ha megvizsgáljuk ma az elmúlt hat esztendő foglalkoztatási adatait, a dolgozók és az álláskeresők számát, mindenhol növekedést láthatunk. Ez azt jelenti, hogy csökkent az inaktivitás, többen hajlandóak munkát keresni” – egészítette ki Szűcs Erika szavait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik