Pénzügy

A többség csak nézelődik az állásportálokon

Főként a pénzügyi, informatikai területre keresnek alkalmazottakat az interneten keresztül, de a mérnök és a projektvezető is hiányszakma, sok hirdetésben várják a jelentkezésüket a virtuális álláspiacon. A turisztikai, idegenforgalmi munkalehetőség viszont kevés, ám mégis ezekre kattintanak a legtöbben – áll a FigyelőNetnek készített Profession.hu-felmérésben.

Az állásportálon szereplő hirdetések vizsgálatából kiderült: a hiányszakmáknál a diploma és a tárgyalási szintű nyelvtudás alapkövetelmény, de a többéves szakmai tapasztalat is fontos. Martis István, a Profession.hu értékesítési vezetője elmondta, hogy arról nincs adatuk, mennyi idő alatt találják meg a vállalatok a megfelelő munkatársat. A weboldalukra egy órán belül kikerül a hirdetés, és akár már pár órán belül érkezhetnek jelentkezések. Innentől kezdve kizárólag a hirdető cég kiválasztási folyamatától függ, hogy mennyi időn belül tudja felvenni az új kollégát.

Az interneten keresztül hirdető cégek legjelentősebb része egymilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező vállalat, a kisebb hányaduk pedig kis- és középvállalkozás. Ez utóbbiak száma egyre nő. Az értékesítési vezető szerint azért, mert ez a toborzási forma a legolcsóbb. És a leginkább hiányszakmának számító informatikusok hol máshol keresnének, mint az interneten.

Egy hirdetés – ezer kattintás

Nagyon sok a jelentkező az asszisztencia, adminisztráció területére, átlagosan jóval ezren felül nézik meg az ilyen kategóriájú hirdetéseket. Népszerű az értékesítés és a marketing is. A vendéglátás, idegenforgalom szintén a legnézettebbek között szerepel annak ellenére, hogy ezen a területen elég kevés a hirdetés.

Forrás: Profession.hu

Forrás: Profession.hu

Az állásokat elemezve kiderült: a legnépszerűbb munkakör az adatrögzítő, az asszisztens, a területi képviselő, az ügyfélszolgálatos és a recepciós. A hiányszakmáknál – például az informatikai és mérnöki, műszaki területen – komoly verseny folyik a cégek közt a munkavállalókért.

„Olyan hirdetés, amelyre nincs jelentkezés, gyakorlatilag nem létezik. Vannak persze olyanok, amik keveseket érdekelnek, de ezek általában valamilyen speciális területre keresnek szakembert” – mondta Martis István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik