Pénzügy

Csak a pályakezdők felének van érettségije

67,4 ezer állást kínált szeptemberben az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ). Leginkább betanított és segédmunkásokat kerestek a vállalatok, cirka 100-130 ezer havi fizetésért. A nyilvántartott álláskeresők 423,9 ezren voltak. Az is kiderült, hogy a pályakezdő munkanélküliek harmadának épp csak megvan a 8 általánosa – áll az legújabb munkaügyi jelentésében.

A munkaadók szeptemberben 40,3 ezer új állásigényt jelentettek be az ÁFSZ-hez. Augusztushoz képest több mint tízezerrel (33,4 százalékkal) emelkedett az állások száma, ám az egy évvel korábbi adatok azt mutatják, hogy csaknem háromezerrel csökkent a számuk. A munkaadók összesen 25 641 álláshoz nem igényeltek támogatást, ez egy hónap alatt 20 százalékos növekedést jelent. A támogatott állásokra vonatkozó munkaerő-igények száma még ennél is dinamikusabban emelkedett, 65 százalékkal nőtt a közmunkák szeptemberi felfutása miatt. A szeptemberi álláskínálatból a tárgyhó végéig 30,3 ezerre nem találtak embert.

Gyártósori összeszerelőket, egyéb segédmunkásokat és a feldolgozóipari gépkezelőket kerestek leginkább. A felkínált bruttó átlagos munkabér a gyártósori összeszerelőknél 128,9 ezer, az egyéb segédmunkások esetében 95,9 ezer, a feldolgozóipari gépkezelőnek pedig 128,5 ezer forint volt. Az első munka harmadát Komárom-Esztergom megyébe várták, az egyéb segédmunkás állások kétharmada pedig Budapesten és Pest megyében volt.

A legtöbb állást Közép-Magyarországon (6423-at) és Nyugat-Dunántúlon (4997-et) kínálták a munkáltatók, a nem támogatott új álláshelyek száma azonban igen dinamikusan emelkedett a tárgyhónapban például Veszprém, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma

Egy hónap alatt 1,1 ezerrel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, így a zárónapon 423,9 ezer főt regisztráltak. Ez az előző év azonos időszakához képest több mint nyolcezer fős (2 százalékos) növekedést jelent. Augusztushoz képest négy régióban csökkent a nyilvántartottak száma (Nyugat-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, Észak- és Dél-Alföldön), a többi háromban pedig nőtt. Mind Közép-Magyarországon, mind Nyugat-Dunántúlon csökkent – az országos trenddel ellentétben – a nyilvántartott álláskeresők létszáma az egy évvel korábbi adatokhoz képest, míg Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon az átlagosnál nagyobb mértékű emelkedés következett be (3,3 és 2,6 százalék).

A tartósan állást keresők aránya szeptemberben elérte az egyharmadot, ami azt jelenti, hogy 141,1 ezer fő több mint egy éve nem tud elhelyezkedni. Számuk növekvő tendenciájú, egy év alatt 12,6 százalékkal nőtt.

13,8 százalékkal nőtt szeptemberben a nyilvántartásba belépők száma. A nem pályakezdők száma augusztushoz képest 9,1 százalékkal nőtt. A magas fluktuációt elsősorban a köz-jellegű munkákról a nyilvántartásba visszatérők, illetve az ilyen munkákba bekapcsolódó, ezért a regisztrációból kikerülő álláskeresők létszámának emelkedése okozta. Emellett a különböző támogatott képzések is ősszel indulnak.

A belépő nem pályakezdők utolsó munkahelyük nemzetgazdasági ága szerint a következőképpen oszlottak meg: csaknem felük (41 százalékuk) a nem anyagi jellegű szolgáltatások, 21 százalékuk az ipar, 14 százalékuk a kereskedelem vendéglátás, 12 százalékuk pedig a mezőgazdaság területéről vesztette el állását.

160 ezren ellátatlanok

A tárgyhónapban 120,4 ezren jogosultak valamilyen álláskeresési ellátásra – nagyobb részük, 72 százalékuk járadékot kapott, a többiek álláskeresési segélyt. További 144,5 ezer fő részesült rendszeres szociális segélyben, ez lényegében minden harmadik álláskeresőt érinti (34,1 százalék). Szeptemberben az összes nyilvántartott álláskereső 62,5 százaléka kapott ellátást, több mint egyharmaduk (158,9 ezer fő) viszont ellátatlan volt. Ez utóbbi csoport csaknem egyharmada pályakezdő, akiknek a száma tovább emelkedett, augusztusról szeptemberre 420 fővel

Augusztushoz képest három régióban már csökkent – igaz csak kisebb mértékben – a pályakezdő álláskeresők száma (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld), e területeken a korábban a regiszterbe került fiatalok fokozódó kiáramlása tehát már érezhető. A többi négy régióban – főként Közép-Magyarországon – viszont tovább emelkedett a számuk. Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy a központi régióban az állást kereső pályakezdő fiatalok az ország más területeihez képest az iskolaév végét követően csak jellemzően egy-két hónap késéssel keresik fel a munkaügyi központok kirendeltségeit.

Szeptemberben belépő pályakezdők legnagyobb hányada, 46 százaléka érettségit adó középiskolákban végzett, szakiskolában, szakmunkásképzőben a 15 százalékuk, illetve a harmaduknak csak legfeljebb 8 általánosa van. A pályakezdő álláskeresők egytizede diplomás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik