Pénzügy

Pótlékemelést kap 65 ezer pályakezdő pedagógus

A kormány a pályakezdő pedagóguspótlékok megemelésével a pálya első szakaszának bérkorrekcióját végezte el, ami mintegy 65 ezer pedagógust, a közoktatásban tanítók 42 százalékát érinti - erről Tóth Tiborné (MSZP) miniszterelnöki megbízott beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a kezdő bérek főiskolai végzettség esetén 20 ezer, egyetemi végzettség esetén 32 ezer forinttal emelkednek, ezzel együtt minden, legfeljebb 21 éves gyakorlattal rendelkező pedagógus bére nő, fokozatosan besimulva a bértáblába.
A pedagóguspálya második szakaszában lévőknél arra számítanak, hogy az intézmények vezetői élnek majd a normatívákon keresztül eljuttatott minőségi keresetkiegészítés lehetőségével – mondta a szocialista képviselő.

Kiemelte: a teljesítménymotivációs alap összegét 1,1 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra emelik. A keretből idén 280 iskolában 14 ezer pedagógust támogattak. Azt várják, hogy az alap megemelésével több száz intézményben legalább 20 ezer pedagógus teljesítményarányos javadalmazására lesz lehetőség – mondta az Országgyűlés oktatási bizottságának tagja.
Tóth Tiborné megemlítette, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok 30-50 ezer forintos pluszjuttatásban részesülhetnek, ez a differenciált pótlék több ezer pedagógust érint. Emellett a vezetői pótlékok is növekednek havi 20-40 ezer forinttal, ami hatezer szakembernek jelent pluszjövedelmet.

A szocialista politikus véleménye szerint a hároméves Új Tudás program a pedagógus társadalom közel háromnegyedének anyagi elismerést hoz. Emlékeztetett arra, hogy a programban megfogalmazott fejlesztésekre 130-140 milliárd forint áll majd évente rendelkezésre, aminek harmada költségvetési forrás. A 2009-es esztendőre elkülönített 37 milliárd forintból 23 milliárdot a pedagógusmunka megbecsülésére szánnak – fűzte hozzá a kormánypárti politikus. Mint elhangzott, a hároméves Új Tudás program a pedagógus társadalom mintegy háromnegyedének anyagi elismerést hoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik