Pénzügy

A tisztes munkáért demonstrálnak a munkaügyi minisztériumnál

A magyar szakszervezetek fellépnek a munkavállalókat sújtó intézkedések ellen, és sürgős párbeszédre hívják fel a politikai és gazdasági élet irányítóit. Kezdeményezik továbbá, hogy dolgozzák ki a tisztességes munka nemzeti programját a szociális partnerekkel közösen.

A tisztes munka jogáért, az igazságos bérekért, valamint az emberhez méltó életért, vagyis a társadalmi igazságosságért demonstráltak a hat nagy szakszervezeti konföderáció – az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma –
aktivistái kedden Budapesten, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium épülete előtt.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke hangoztatta: egyensúlyt kell teremteni a vállalatok és dolgozók érdekei között, ami csak úgy lehetséges, ha a különböző érdekeket a méltányosság alapján hozzák közös nevezőre, alkalmazkodva a változó körülményekhez.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke hangsúlyozta: a tisztes munka tisztességes emberi viszonyokat, biztosan tervezhető jövedelmeket is jelent. Ezt kikezdi az a profitéhes magatartás, amit jelenleg a munkáltatók részéről tapasztalható. A versenyképesség javítása nem a végletekig kiszolgáltatott munkavállalókat jelent – fogalmazott.

Gál Rezső, a Liga Szakszervezetek társelnöke szerint a munkavállalói célok elérése érdekében fontos az összefogás. Ezért nagy jelentőségűnek nevezte a hat szakszervezeti konföderáció együttes fellépését. Hangoztatta: igazságosabb globalizáció kell, a tisztes munka, a szociális biztonság, a szolidaritás globalizációjára van szükség.

Ezt követően a hat nagy szakszervezeti konföderáció nyilatkozatot tett közzé, amelyben követelik a biztonságos foglalkoztatást, a tisztességes munkabéreket, munkavállalói részesedést a profitból, továbbá a közpénzek átlátható felhasználását és a valódi szociális párbeszédet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik