Pénzügy

Zöldkártyával válaszolt Csehország a munkaerőhiányra

A cseh parlament alsóháza elfogadott egy törvényjavaslatot, amely egyszerűsíti a külföldi munkavállalók lakhatási és munkavállalási engedélyhez jutását. Ha a felsőház és az elnök is jóváhagyja a zöldkártyáról szóló javaslatot, akkor 2009. január elsejével elindulhat az új rendszer.

A törvényjavaslat szerint Csehország felállítana egy központi adatbázist az álláshelyekről, ahová azok a hirdetések kerülnének be, amelyeket a munkaadók nem tudnak a meghirdetéstől számított 30 napon belül betöltetni – írja a The Prague Post cikke alapján a Humán Rent Press.

Azokban az előzetesen jóváhagyott országokban, melyek nem tagjai az Európai Gazdasági Térségnek, a munkavállalóknak lehetőségük nyílna a cseh nagykövetségeken zöldkártyát igényelni. A zöldkártyák két évig lennének érvényesek.

Ha a külföldi munkavállaló a meghirdetett álláshelyek valamelyikénél el tudna helyezkedni, akkor betelepüléséhez és munkavállalásához csak annyit kellene tennie, hogy cseh munkaadója bejelentse a bevándorlási hatóságnál, és a zöldkártya számát új munkatársának átadja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik