Pénzügy

Enyhén nőtt az álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma augusztus végén 425 ezer volt, ami júliushoz képest 0,9 százalékos, az előző év azonos időszakához képest 1,9 százalékos növekedést jelent.

A nyilvántartott álláskeresők számának emelkedése elsősorban a pályakezdők létszámának 5,5 százalékos növekedésének tudható be, a nem pályakezdő újonnan foglalkoztatottak száma ugyanis csak 0,4 százalékkal emelkedett augusztusban. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint júliushoz képest jelentősen, 6,3 százalékkal csökkent a pályakezdők nyilvántartásba vétele augusztusban. Ennek hátterében a frissen végzett pályakezdők magas júliusi munkaerőpiacra történő beáramlási szintje áll.

A nyilvántartásba augusztusban 49,2 ezren léptek be, ezzel létszámuk a júliusi szinttől 6,3 százalékkal elmarad ugyan, de az előző évit 9,9 százalékkal meghaladja. A tartósan, vagyis legalább egy éve nyilvántartottak aránya 3,5 százalékpontos emelkedés után elérte a 33 százalékot. A pályakezdők aránya így az összes nyilvántartott álláskereső 10,7 százalékára emelkedett. A tartósan, vagyis több mint egy éve állást keresők száma 140,2 ezer volt augusztusban, ami növekvő tendenciát mutat. esetükben az átlagos regisztrációs idő 354 napot tett ki.

A bejelentett új álláshelyek száma 30,2 ezer volt augusztusban, ami júliushoz képest enyhe csökkenés, az előző évhez képest azonban 6,3 százalékos növekedés. A nem támogatott új álláshelyek száma, az összes bejelentett álláshely 70,6 százaléka, vagyis 21,3 ezer volt augusztusban, ami az előző hónaphoz képest 1,4 százalékos, 2007-hez képest pedig 6,2 százalékos emelkedés. A támogatott álláshelyek száma ezzel szemben csökkent júliushoz képest. A be nem töltött és a bejelentett új álláshelyek száma összesen 57,8 ezer volt augusztusban, amelyből 27 ezer maradt betöltetlen.

A legtöbb, nem támogatott betöltetlen álláshely a gyártósori összeszerelő és egyéb segédmunkás szakmákban jelentkezett augusztusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik