Pénzügy

Diszkriminálják a kövér munkást

A cégek folyamatosan diszkriminálják a kövér munkavállalókat az Amerikai Egyesült Államokban, főleg a nőket érinti a probléma. Hazánkban még nem ennyire vészes a helyzet, ám egyre több vállalat a kafetéria-rendszerének segítségével, például fitneszbérlettel próbálja fogyásra ösztönözni a túlsúlyosokat – írja a Világgazdaság.

A Yale Egyetem friss felmérésében a megkérdezett kétezer nő több mint fele panaszkodott arról, hogy azért nem alkalmazták egy új állásban, mert elhízott. Bár Magyarországon nem ilyen vészes a helyzet, Csaposs Noémi, a Select Kft. ügyvezető igazgatója szerint itthon is vannak olyan munkakörök, amelyekben a cégek nem szívesen látják az aránytalanul kövéreket.

A recepciós állásokban kifejezetten csinos nőket keresnek a cégek, de a vezetők is szívesen „villognak” egy-egy vállalati üzleti találkozón a tetszetős, dekoratív asszisztensekkel, titkárnőkkel. Szerinte a szakértői posztokon viszont senkit sem érdekel, hogy ki hány kiló, inkább az, hogy milyen szakmai tudása van, s mennyire rátermett. Ha például kontrolling, számviteli, logisztikai területre keresünk szakembert, senki sem a testsúlyt vizsgálja, inkább az számít, hogy a jelölt jól felkészült, profi legyen – mondta Csaposs Noémi a Világgazdaságnak.

Fizetésmegvonás, ha nem fogy le

Az amerikai helyzet kezd extrémmé válni: ott egyre nehezebb nem túlsúlyos munkavállalót találni, másrészt a cégek azért sem szívesen veszik fel a kövér dolgozót, mert aggódnak, nehogy valami komoly betegség legyen a háttérben. Amerikában folyamatosan nő azon vállalatok száma, amelyek – felismervén az elhízás okozta egészségügyi kockázat meglehetősen jelentős költségvonzatát – megpróbálnak oly módon lefaragni a különböző betegségek okozta kiadásokból, hogy rábírják munkavállalóikat a rendszeres sportolásra, az egészséges táplálkozásra, akár pénzbeli vagy természetbeni ösztönzők segítségével is.

Amerikában már népbetegség az elhízás (fotó: sxc.hu)

Amerikában már népbetegség az elhízás (fotó: sxc.hu)

Ezeknek az intézkedéseknek vannak vesztesei is: akiknek minden erőfeszítésük ellenére nem sikerül lefogyniuk – vagy ezt meg sem próbálják –, azok szigorú elbírálásban részesülnek a vállalat részéről. A pénzmegvonással járó konkrét büntetésen túl mindennap el kell viselniük a pszichikai megaláztatás összes formáját. És bár a túlsúly miatti diszkrimináció egyaránt érinti a nőket és a férfiakat, mégis az elhízott hölgy dolgozóknak többször kell ezzel szembesülniük, mint ellenkező nemű kollégáiknak.

Magyarországon egyelőre nem büntetik, ha valaki nem fogy le időben, a cégek azonban itthon is próbálkoznak ösztönzőkkel: többüknél a béren kívüli juttatás között szerepel a fitneszterem igénybevételének lehetősége, és egyre több vállalat szervez belső sporteseményt, céges futást vagy focibajnokságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik