Pénzügy

Kiírták a dunántúli közmunkapályázatokat

Szeptember közepétől mintegy 2500 munkanélküli dolgozhat a régiós közmunkapályázatok segítségével a Dunántúlon. A célra összesen 840 millió forint igényelhető. A pályázatok feltételrendszere a foglalkoztatási szempontból hátrányos térségekben élőknek kedvez.

A Dél-dunántúli és a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ a szaktárcával közös közmunkapályázatokat hirdet. A programokra önkormányzati kistérségi társulások jelentkezhetnek, a keretösszegből mintegy 2500 ember juthat átmenti munkaalkalomhoz három hónapon át.

A foglalkoztatottak legalább 50 százalékának rendszeres szociális segélyezettnek kell lennie. Számukra állami forrásokból megvalósuló közfoglalkoztatást, munkát ajánlanak tehát a segély helyett. A tervek szerint a kiválasztási és a foglalkoztatási tapasztalatokat az „Út a munkához” program végső formájának kialakításánál, bevezetésénél hasznosítja majd a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

A közmunkások keresete el kell hogy érje a minimálbért. Ha azonban képzettséget, szakmát kívánó munkakörben dolgoznak, arányosan magasabb a fizetésük. A dolgozók az önkormányzati feladatkörbe tartozó tevékenységet – például bérlakásépítést, mezőgazdasági munkát, felújítást, karbantartást, parkosítást – végezhetnek.

További információk és dokumentumok a minisztérium honlapjáról vagy a www.kozmunka.hu weboldalról tölthetők le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik