Pénzügy

Csapatmetrika – egy új mérési eszköztár a magyar piacon

A csapatok (teamek) a szervezetek építőelemeiként alapvető szerepet töltenek be. Mondhatjuk, hogy a szervezeti hatékonysággal kapcsolatosan az elmúlt fél évszázadnak ez a legfontosabb felismerése. Építjük, építgetjük a csapatainkat, ez eddig rendben is van. Azok a vezetők azonban, akik elismerik a csapatmunka fontosságát, ma már joggal tehetik fel a kérdéseket: „De honnan tudhatjuk, hogy jól csináljuk-e? Hol tart a csapatunk? Mérhető-e a fejlődés? Pontosan mi is az, ami gátolja csapatunk teljesítményének növekedését?”

A 2000-es évekre a csapatépítés nálunk is általános igénnyé vált, a szervezetfejlesztésben pedig közhelyszerűvé. Egy hatékony csapat (létezzen akár csak száz percig vagy akár tíz évig) jellemzője, hogy céltudatos, hatásos és támogató, tehát kielégíti az egyes tagok és a szervezet szükségleteit egyaránt. Az elmélettel már többé-kevésbé tisztában vagyunk, de kérdés, hogy a mi saját csapatunkkal vagy csapatainkkal mi is a konkrét teendő? Hol tartunk? Fejleszthető-e a működése, növelhető-e a teljesítménye? A csoport vezetője alkalmas-e a csapat irányítására? Mik az erősségei és a gyengéi? Hogyan hozzunk létre új csapatot? A vezetői csapat, amelyik a cég csapataiért felel, vajon csapatként megfelelően működik? Vagy egy teljesen újszerű kérdés: a cégben működő csapatok nincsenek-e egymás kárára, milyen szintű a csapatközi kommunikáció?

Ezekre a kérdésekre a csapattagoknak eddig leginkább „az a benyomásom, hogy…”, „úgy látom, hogy…” típusú válaszaik lehettek. A Human Telex Consulting gondozásában 2008 augusztusában megjelent Csapatmetrika című könyv azonban közel 30 féle különböző módszertanú mérési eljárást, tesztet, tehát „metrikát” kínál ahhoz, hogy túllépjünk a csapatépítés alapszintjén, és sokkal tudatosabban és hatékonyabban gondozzuk, erősítsük csapatainkat.

Mérhető-e az, ami csak nehezen mérhetőnek tűnik? Minden mérhető, hangzik a szerénytelenül magabiztos válasz. Kérdés, hogy mennyire, milyen mélységig tudunk és akarunk mérni? A Csapatmetrikában felkínált, pontszámok formájában mérő eszközök a puszta benyomásoknál mindenképpen pontosabbak. A csapatépítés két nemzetközileg is elismert szakértője, Mike Woodcock és Dave Francis által jegyzett kötet alapvető célkitűzése volt, hogy a legkülönfélébb szempontú méréseket mind pontszám szerint tegye bemutathatóvá, és ami fontosabb, összehasonlíthatóvá.

A könyvben található fejezetek, kérdéssorok, tesztek az eddigi csapatvizsgálati méréseknél jóval szélesebb értékelési kereteket nyújtanak. A pontozásos értékelés mellett ízekre szedi az adott mérési szempont legfontosabb jelenségeit, tüneteit is, és javaslatot tesz a fejlesztés jövőbeni lépéseire; ezzel egyúttal egy fogalomtárat és kézikönyvet is ad a csoportvezetők, trénerek és cégvezetők kezébe.

A könyvben szereplő egyes metrikákat úgy tervezték, hogy gyorsan kivitelezhetőek legyenek (hiszen azt szeretjük, ha egy feladat rövid, és csak néhány percükbe kerül). A metrikák gyors kivitelezhetősége alkalmat ad arra, hogy a mérés könnyen beilleszthető a csapatépítés folyamatába, sőt akár egy csapatépítést megelőző céges értekezletbe. A könyvben bemutatott – kipróbált és tesztelt – metrikák különféle célokra használhatók és öt részre tagozódnak a következők szerint:

• Általános Csapathatékonyság vizsgálatára szolgáló metrikák: olyan eszközök, melyek egy csapat hatékonyságának holisztikus mérését teszik lehetővé.
• Csapatvezetés mérésére szolgáló metrikák: eszközök, melyek a csapatvezető szerepének különböző aspektusait vizsgálják.
• Csapaterények és -gátak mérésére szolgáló metrikák: eszközök, melyek a csapatokban gyakran előforduló erényeket/gátakat vizsgálják.
• Vezetői csapatok teljesítményének mérésére szolgáló metrikák: eszközök, melyek segítik a vezetői csapatokat teljesítményük mérésében.
• Mediátori metrikák: eszközök, melyek segítik a mediátorokat a hatékony csapatépítési beavatkozások tervezése és kivitelezése során.

A metrikák együttesen egy – ha nem is teljes, de – átfogó eszköztárat nyújtanak a csapatok értékeléséhez, lefedik a csapatok hatékonyságának legfontosabb területeit. Mindezt pedig függetlenül attól, hogy a mérendő csapatok nagyok vagy kicsik, újak vagy régiek, működés-központúak, kreatívak vagy stratégiaiak.

Ez a könyv azoknak szól, akik hisznek abban, hogy a csapatmunka kettős haszonnal jár: egyrészt a javuló teljesítmény, másrészt a csapatmunkában résztvevők növekvő elégedettsége miatt. Csapatvezetők, mediátorok, tanácsadók, vezetői trénerek, HR-szakemberek és a szervezeti hatékonyság mérésével megbízott személyek rövid időn belül látni fogják, hogy a könyv csapatmérési szempontjai megújítják a csapatépítésről alkotott eddigi felfogásukat, a csapatteljesítményt mérő és javító metrikák pedig egyszerűen nélkülözhetetlenek.

A mérés tehát a csapatépítés része. Kezdjék ezzel!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik