Pénzügy

Megéri diplomásnak lenni

A versenyszférában majdnem ötször annyit keres egy egyetemi diplomás, mint egy nyolc osztályt végzett munkavállaló - írta a Világgazdaság.

Megéri felsőfokú tanulmányokat folytatni, sőt az egyetemi diplomát kifejezetten díjazza az álláspiac. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint tavaly átlagosan 8-12 százalékkal nőttek a műszaki diplomások alapbérei a korábbi évhez képest. Egy átlagos mérnökfizetés 179 ezer és 386 ezer forint között alakul.

Különösen jó helyzetben vannak az informatikusok, akik három-négy év alatt érnek el akkora bérnövekedést, mint a mérnökök 10-15 év alatt.

Évek óta nem csökken ugyanakkor a régiók és a nemek közötti fizetéskülönbség. A nők akár ötödével is kevesebbet kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. Ötven éves kor után mind a férfiak, mind pedig a nők jövedelme jelentősen apad, ez részben a speciális tudás hiányával magyarázható. Az Észak- és Dél-Alföld alkalmazottai vihetik haza a legkevesebbet, hozzájuk képest a Közép-Magyarországon élők akár másfélszer magasabb bért kapnak – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik