Pénzügy

A masiniszta többet keres a buszsofőrnél

Átlagosan 50 százalékkal keres többet Magyarországon egy mozdonyvezető egy buszvezetőnél. Szlovák és cseh kollégáiknál viszont nem ilyen nagy a különbség, bár ott is jobban megfizetik a vasutasokat – derül ki egy friss felmérésből.

Egy átlagos magyar autóbuszvezető mindössze bruttó 162 ezer forintot visz haza havonta, azaz a 193 ezer forintos bruttó átlagbér 84 százalékát.

Budapesten éri meg leginkább buszt vezetni, feltéve persze, ha nem zavarnak minket a dugók: a fővárosban átlagosan bruttó 186 ezret kaphatunk, míg Tolna megyében csupán 123, Hajdú-Biharban pedig 130 ezer jár. A szlovák buszsofőrök 152 ezer, míg a csehek 192 ezer forintnak megfelelő koronával számolhatnak.

Mozdonyvezetőnek lenni kifizetődőbb Magyarországon: a Merces.hu önkéntes adatszolgáltatáson alapuló felmérése szerint a magyar mozdonyvezetők átlagosan bruttó 248 ezret kapnak. Szlovák kollégáik átszámítva 170 ezer, a csehek pedig 245 ezer forintért dolgoznak.

A felmérés kiterjed a béren felüli juttatásokra is. A magyar adatokból kiderül: élet- és balesetbiztosítási hozzájárulás a buszvezetők 31, a mozdonyvezetők 55 százalékának jár, míg a munkába járás költségeit a buszvezetők kevesebb mint harmadának, és a mozdonyvezetők felének térítik meg. Notebook, illetve mobiltelefon magáncélra szinte senkinek nem jár, ingyenes italt viszont a buszvezetők 21, a mozdonyvezetők 38 százaléka kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik