Pénzügy

Az ideális diplomást keresik

Az álláshirdetések Közép-Magyarországra csábítják a diplomások csaknem felét, főként a gazdasági és a műszaki végzettségűeket. Egy nyelvtudás már nem elég, az ideális jelöltnek rendelkeznie kell saját autóval, munkatapasztalattal és jó kommunikációs készséggel is – áll egy friss felmérésben.

A diplomásoknak szóló álláshirdetéseket vizsgálva készített tanulmányt a Felvi.hu. Két terület, a gazdaságtudományi és a műszaki képzés dominanciájával találkoztak az ajánlatok között: ezekre vonatkozik az összes hirdetés 60 százaléka. 7-9 százalékos az orvos- és egészségtudományi, valamint a jogi-igazgatási és 4 százalékos az informatikai terület keresettsége. Évek óta 1-2 százalék körüli a bölcsészeket, természet- és társadalomtudósokat, agrárszakembereket és pedagógusokat célzó hirdetések aránya, a többi képzési terület pedig elhanyagolható mértékben jelentkezik.

Az Educatio Kht., az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely és az Országos Felsőoktatási Információs Központ immár negyedik éve vizsgálja a diplomás álláskeresők számára feladott álláshirdetéseket. A mostani felmérés adatai egy év – 2007 májusa és 2008 májusa közötti időszak – 5019 álláshirdetését vették górcső alá.

A hirdető cégek több mint egyharmada multinacionális vállalat, és 8 százalék körüli az önkormányzatok által feladott hirdetések aránya. A központi költségvetési szervezetek (minisztériumok, háttérintézmények, egyetemek, egészségügyi intézmények) 1-3 százalék körül szerepelnek, a nonprofit szektor pedig elhanyagolható.

Az álláshirdetések közel egynegyede valamilyen szolgáltatói tevékenységhez kapcsolódik. A nehéziparba a 16 százalékukban keresnek embereket. Az állások egytizede az egészségügybe, 8 százaléka a pénzügyi szektorba vár munkaerőt. Ugyancsak magas, 8 százalékos a központi közigazgatás hirdetéseinek aránya. Kevés dolgozót keres viszont a könnyűipar (2 százalék) és a mezőgazdaság (1 százalék), illetve a szociális szféra és a bányászati szektor.

Alig van külföldi hirdetés

A hirdetők több mint 40 százaléka fővárosi székhellyel rendelkezik. A felmérés készítői szerint ez az adat azt is jelezheti, hogy az országos portálokon és kiadványokban inkább a főváros munkaerő-piaci szereplői jelennek meg, a vidékeik pedig más fórumokat keresnek. A községekben működő cégek jelentkezése alacsony, az 5 százalékot sem éri el. Ugyancsak feltűnően kevés, 3 százalék alatti a külföldi munkahelyet kínáló hirdetések aránya.

A regionális bontásban szintén a középső országrész dominál: a hirdetések feladóinak közel fele innen kerül ki. A többi régió részesedése összesen is csak mintegy 20 százalékos. Az állásajánlatok 31 százalékához jelölés hiányában nem tudtak egyértelműen országrészt kötni.

Feltétel a nyelvtudás és a munkatapasztalat

Az álláshelyek 61 százalékában az alkalmazás feltételeként legalább egy, 14 százalékában két nyelv – leginkább tárgyalóképes – ismeretét várják el a pályázótól. A legfontosabb az angol nyelvtudás, a második a német, ez utóbbit a hirdetők 15 százaléka követeli meg a jelentkezőktől.

A munkaadók több mint fele 2-5 éves munkatapasztalattal rendelkező diplomások jelentkezését várja. Ennél is hosszabb munkában töltött időt követelnek a hirdetések több mint egytizedében. A hirdetőknek csak elenyésző része jelezte, hogy kifejezetten pályakezdővel szeretné betölteni az állást.

A saját kocsi és a stressztűrés előny

A munkaerőt vadászó cégek különféle személyesnek tekinthető tulajdonságokat, speciális jártasságokat várnak a jelentkezőktől. Főleg a nyitottság, tolerancia, pontosság, lojalitás, illetve a dinamizmus, problémamegoldó készség, motiváció szerepel a szövegekben. Néha készségeket és képességeket is felsorolnak: kommunikációs, stressztűrő képesség, íráskészség vagy terhelhetőség szerepelnek az elvárások között.

Gyakori a konkrét jártasság, képzettség leírása is. A számítógépes ismeretek mellett a saját gépkocsi és a jogosítvány előny, valamint az erkölcsi bizonyítvány, a különféle speciális szakmai ismeretek tartoznak a leggyakrabban elvárt feltételek közé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik