Pénzügy

340 új tanár kilincsel munkáért

A gazdaságilag aktív népesség 9,5 százaléka munkanélküli. A pályakezdők száma nőtt, több mint ezer frissdiplomás - a harmaduk tanár - regisztrált a munkaügyi központoknál, és a segélyből élők száma is 10 százalékkal emelkedett – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) júliusi adataiból.

Júliusban 61,8 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek. Ennek a felét jelentették be a tárgyhóban. Az állások száma mind az előző hónaphoz, mind az elmúlt év azonos időszakához képest csökkent.

A nyári időszaki munkák indulása miatt a június “jó hónapnak” számít, ekkor jellemzően megugrik a munkaügyi központokhoz bejelentett álláshelyek száma. Ez a szezonális ingadozás Közép-Magyarország munkaerőpiacát érintette legkevésbé, Dél-Dunántúlét viszont erősebben.

Pesten még mindig könnyebb állást találni

A legtöbb új munkalehetőséget Dél-Alföldön (6,6 ezer), valamint Közép-Magyarországon (6,4 ezer) jelentették be a munkaadók. A dolgozót, 5700-at a feldolgozóipar és az ingatlanügyi terület venné fel, de a gazdasági szolgáltatások is sok embert keresnek (4868-at).

Legrosszabb helyzetben Észak-Magyarország és Észak-Alföld volt – 17,2 százalékos, illetve 16,8 százalékos munkanélküliséggel. Közép-Magyarországon ez az adat csak 3,5 százalék.

A tanárok nem találnak állást

421,1 ezer álláskereső állt kapcsolatban a munkaügyi központokkal júliusban. Ez az előző hónaphoz képest 5,4 ezer fős (1,3 százalékos) emelkedést mutat, míg az előző év azonos időszakához képest 8,8 ezerrel (2,1 százalékkal) lettek többen. Az álláskeresők számának növekedését egyértelműen a pályakezdők beáramlása okozta, létszámuk egy hónap alatt csaknem 18,9 százalékkal, majdnem hétezer fővel nőtt. A számuk júliusi emelkedése egyértelműen szezonális hatás eredménye: az iskolaév végén kezdik tömegesen felkeresni az állást kereső, frissen végzett fiatalok a munkaügyi központok kirendeltségeit. A pályakezdők aránya az összes nyilvántartott álláskereső között 10,2 százalékra emelkedett.

A nyilvántartásba belépők száma összességében 2,5 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, ezen belül a nem pályakezdők száma viszont 9,4 százalékkal csökkent.

Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója elmondta, hogy a pályakezdők között több mint háromezer fiatalnak még a nyolc általánosa sincs meg. Az állástalan diplomások száma is igen magas: ezernél többen regisztrálták magukat egy hónap alatt a munkaügyi központban. Közülük 340-en tanár szakos diplomát szereztek, és a képzeletbeli dobogó második fokán a munkanélküli közgazdászok állnak.

Több mint 150 ezren ellátatlanok

A tárgyhónapban 123,5 ezer fő volt jogosult valamilyen álláskeresési ellátásra, háromnegyedük járadékot kapott, a többiek álláskeresési segélyt. További 143,6 ezren – az álláskeresők harmada – részesültek rendszeres szociális segélyben. Számuk egyre növekszik: a megelőző év azonos időszakához viszonyítva az idén 12,6 ezer fővel (csaknem 10 százalékkal) lettek többen. Júliusban az összes nyilvántartott álláskereső kétharmada kapott ellátást, viszont 153,9 ezer fő ellátatlan maradt.

78 ezer fő vett részt különböző aktív foglalkoztatási programokban, például az EU társfinanszírozásával működtetett TÁMOP-programokban. Az előző év azonos időszakához viszonyítva is jelentősen nőtt az érintettek létszáma, idén mintegy 13,1 ezer fővel (23,2 százalékkal). A legtöbben bér- és járulékjellegű támogatásban (34 százalékuk) és munkaerő-piaci képzésekben (27,8 százalékuk) vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik